Χρονική παράταση διάρκειας τεσσάρων μηνών αποφασίστηκε να δοθεί στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς μεταξύ αυτών και κυνηγετικών σκύλων που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει ή στη στείρωση του ζώου ή στην αποστολή γενετικού υλικού με βάση το Νόμο 4830/2021 για το πρόγραμμα «Άργος».
Η παράταση θα δοθεί και επισήμως εντός του Ιουλίου με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υφ. Εσωτερικών κ. Σπανάκη κρίθηκε απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της αδικαιολόγητης – όπως τη χαρακτηρίζει – αποχής του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου από την λήψη δείγματος γενετικού υλικού.
Παράλληλα όμως ο κ. Σπανάκης έκανε γνωστό πως στις προθέσεις του υπουργείου είναι η μείωση του παραβόλου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κατά 70% για όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, δηλαδή από 70 ευρώ σε 20 ευρώ και 50% για τους ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων, δηλαδή από 40 σε 20 ευρώ. Για τους ιδιοκτήτες σκύλων αναγνωρισμένων ελληνικών φυλών, μελών του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδoς θα προβλέπεται απαλλαγή από την πληρωμή παράβολου έως την 31η Οκτωβρίου 2025. Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν από το υπ. Εσωτερικών μετά τις συναντήσεις που έγιναν την Πέμπτη το μεσημέρι με το Δ.Σ της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, όπως και του Δ.Σ του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς Νίκου Χρυσάκη.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η κυνηγετική οικογένεια μπορεί να εκφράζει την ικανοποίησή της για την τετράμηνη παράταση στην εφαρμογή των διοικητικών προστίμων, ωστόσο παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ικανοποίηση των βασικών της αιτημάτων που συμπυκνώνονται στο μηδενισμό του παραβόλου για τους κυνηγετικούς σκύλους, στην παροχή δυνατότητας για τρεις γέννες στη διάρκεια της ζωής των κυνηγετικών σκύλων, στη μείωση τουλάχιστον στο ένα τρίτο του προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου (σ.σ έχει οριστεί σε 1.000 ευρώ) αλλά και στην απαλοιφή της πρόβλεψης στο Νόμο που αναφέρεται σε κατάσχεση της κυνηγετικής άδειας, πρόβλεψη που αποτελεί σαφή διάκριση σε βάρος των μελών της κυνηγετικής οικογένειας και μόνο σε βάρος αυτών.
Τόσο η ΚΣΕ όσο και η Ε’ ΚΟΗ επιμένουν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου ώστε μετά το πέρας του τετράμηνο και της νέας παράτασης που δόθηκε να ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματα των κυνηγών.
«Υπενθυμίζεται ότι η ΚΣΕ είχε ζητήσει αυτήν την κατεπείγουσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, επιδιώκοντας την αναστολή των προστίμων και των διοικητικών ποινών, για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρις ότου προκύψει μία οριστική και βιώσιμη διευθέτηση των προβλημάτων που υφίστανται και δεν επιτρέπουν τη συμμόρφωση των πολιτών με τις συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου «ΑΡΓΟΣ».
Η λύση που δόθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τον κ υφυπουργό, εξασφαλίζει ότι για ένα τουλάχιστον 4μηνο, χιλιάδες κυνηγοί και άλλοι πολίτες δεν θα βρεθούν παγιδευμένοι και «τιμωρούμενοι», από τις διατάξεις ενός νόμου που πρακτικά ήταν αδύνατον να τηρήσουν, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης τους.
Η ΚΣΕ θα αξιοποιήσει αυτήν την πίστωση χρόνου και όλα τα περιθώρια διαλόγου με το υπουργείο, ώστε να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν, ήδη, υποβάλει οι κυνηγετικές οργανώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας.
Στους κτηνίατρους η «μπάλα»
Το κρίσιμο στοιχείο βέβαια της υπόθεσης δεν είναι άλλο από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος για τη συνέχιση της αποχής των μελών του από τη διαδικασία της στείρωσης ή της λήψης και αποστολής γενετικού υλικού. Οι κτηνίατροι επιμένουν από την πρώτη στιγμή ότι ο Νόμος είναι αντιεπιστημονικός και πως δεν υπάρχει περίπτωση να τον εφαρμόσουν, διευκρινίζοντας πως οι αντιδράσεις τους δεν υπαγορεύονται ούτε καθορίζονται από το οικονομικό αντίτιμο που προβλέπεται για τη δική τους συμμετοχή. Αν υποθέσει κάποιος ότι δε δοθεί άλλη παράταση και πως από την 1η Νοεμβρίου θα επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που δεν έχουν κάνει τη μία από τις δύο διαδικασίες, τότε θα πρέπει να βρεθεί και μία φόρμουλα για την «απάντηση» των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους στο εύλογο ερώτημα του καθενός πώς να κάνει τη διαδικασία, τη στιγμή που οι κτηνίατροι δε συμμετέχουν σε αυτήν…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ