Αναμένεται η σχετική ΚΥΑ
Ανήσυχοι χιλιάδες οφειλέτες καθώς ο νέος πτωχευτικός νόμος τέθηκε σε εφαρμογή ενώ την ίδια ώρα οι ΚΥΑ δεν έχουν εκδοθεί και οι τράπεζες συνεχίζουν ακάθεκτα … και όλοι φοβούνται για ορυμαγδό αναγκαστικών εκτελέσεων και πλειστηριασμών ενώ καμία προστασία δεν φαίνεται να υπάρχει για την πρώτη κατοικία.
Ο δικηγόρος- διαμεσολαβητής κ. Χάρης Λαζάνης ρωτήθηκε για το θέμα και κυρίως για τις καθυστερήσεις στην έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που εκκρεμούν και που εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης δημιουργούνται ζητήματα, κενά… και μεγαλώνει η αγωνία των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι έχουν.
Υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να επικρατήσει ψυχραιμία» ενώ κάλεσε όσους αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον δικηγόρο τους.
«Έχουν καθυστερήσει οι εκδόσεις σχετικών ΚΥΑ και δεν έχουν ξεκαθαριστεί μια σειρά από σοβαρά θέματα. Καταρχήν, εάν έδινα μια προσωπική συμβουλή θα έλεγα να μην βιαστούν να υποβάλλουν αίτηση αλλά να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον δικηγόρο ώστε να ενημερώνονται για τις προθεσμίες.
Με το νέο πλαίσιο, ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να οδηγηθούν στην πτώχευση, είτε με αίτηση των πιστωτών, είτε και των ιδίων. Μόνη «ασπίδα» προστασίας φαίνεται να είναι το στεγαστικό επίδομα για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά και την μίσθωση της απωλεσθείσας κατοικίας από το Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που όμως δεν έχει συσταθεί!.
Στις τράπεζες δίνεται το δικαίωμα να κάνουν δεκτή ή να απορρίψουν μια πρόταση ρύθμισης χρεών από δανειολήπτη.
Μόνο εάν οι τράπεζες, ή οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων αποδεχθούν μια ρύθμιση, ενεργοποιείται η διαδικασία για τη ρύθμιση και των υπόλοιπων χρεών στο Δημόσιο και τα ταμεία. «Πιέζουμε και αναμένουμε να γίνουν όλα όσα απαιτούνται ώστε να εκδοθούν οι ΚΥΑ και να έχουμε απαντήσεις για το τι μπορεί να κάνει και τι όχι ο πολίτης. Οι τράπεζες δεν σταματούν…».
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών με απόφασή του -που πιθανόν να ανοίξει το δρόμο και για άλλες ανάλογες αποφάσεις, εκφράζει την έντονη διαφωνία του στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, διότι δεν εξασφαλίζουν όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν « τη λυσιτελή προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους. Με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου (ν. 4738/2020), επίκεινται στο επόμενο χρονικό διάστημα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί ο “Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης”» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ