Σάββατο 18.01.2025
More

    Ανησυχητική η έξαρση στην παραβατικότητα των ανηλίκων

    Σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, δρομολογεί το υπουργείο Προστασίας

    Σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, φαινόμενο που παρουσιάζει αυξητική τάση, δρομολογεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Οικονόμου.

    Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ είναι ενδεικτικά των διαστάσεων που λαμβάνει το πρόβλημα. Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε 1.353 συλλήψεις ανηλίκων, για 1.201 υποθέσεις, τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας με σκοπό την ασφάλεια της νεολαίας. Υπάρχουν παράλληλα περιστατικά που απασχολούν την κοινή γνώμη και δημιουργούν αίσθηση ανασφάλειας σε ανηλίκους και οικογένειες.

    Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής και εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας κινούνται οι ακόλουθοι άξονες που συμφωνήθηκαν:

    – Καταγραφή, με επικαιροποιημένα στοιχεία, των σημείων στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα.

    – Εισήγηση για εντονότερη και πιο εμφανή αστυνόμευση -στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και αναπροσανατολισμού των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.- η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά.

    – Εντατικοποίηση επαφών, αρχής γενομένης από αρχές Νοεμβρίου, με κατά περιοχές Αστυνομικά Τμήματα, με σαφή εστίαση και στόχευση στην Αττική, με στόχο την αποτύπωση του προβλήματος σε πραγματική διάσταση, με παράλληλη ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία ειδικών επιστημόνων.

    Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι φαινόμενο όχι αμιγώς αστυνομικό, αλλά ευρύτερα κοινωνικό και απασχολεί πολλές χώρες στην Ευρώπη.

    «Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με παιδιά» δήλωσε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας:

    «Με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση επιχειρούμε να περιορίσουμε αρχικά το εύρος των επιθέσεων. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας και φυσικά να συνεχίσουμε, με αυξανόμενους ρυθμούς επιτυχίας, σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση. Η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και Δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει ευρεία κοινωνική διάσταση» τόνισε.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. «Οφείλουμε έγκαιρα, με ό,τι εργαλείο έχει η συντεταγμένη Πολιτεία, σε όλους τους χώρους που κινούνται οι νέοι άνθρωποι και θα έλεγα ολιστικά -όχι μόνο αστυνομικά, αλλά κοινωνικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά, με ψυχολόγους- να δούμε όσο πιο βαθιά γίνεται, στη ρίζα του, το φαινόμενο αυτό και να το αντιμετωπίσουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τρεις άξονες που θέσαμε, ώστε να αντιμετωπιστεί σε κάθε διάστασή της η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων» υπογράμμισε.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφαλείας Αρχηγείου, Ταξίαρχος Μαρίνος Σταγάκης, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, ο Διευθυντής Άμεσης Δράσης Αττικής, Ταξίαρχος Διονύσιος Κωστής, οι Διευθυντές Διευθύνσεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ και η Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, Αστυνομική Υποδιευθύντρια, Γεωργία Πατρωνούδη.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ