Με ικανοποίηση έγινε δεκτή στην Ελλάδα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι η Δανία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «φέτα» στα τυριά που εξάγει.
Με ικανοποίηση και χαρά έγινε δεκτή στην Ελλάδα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δέχθηκε την προσφυγή της χώρας και αποφάσισε, ότι στο εξής, η Δανία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «φέτα» στα τυριά που εξάγει.
Η απόφαση αυτή μετά την προσφυγή που άσκησε η Ελλάδα από το 2019 ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες αποφάσεις και για άλλες χώρες, που επίσης χρησιμοποιούν τον όρο «φέτα» για δικά τους τυριά που εξάγουν στο εξωτερικό.
Σε δήλωσή του ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς κάνει λόγο για εθνική δικαίωση και για τη χώρα και για τους παραγωγούς, εκφράζοντας συγχαρητήρια στο νομικό επιτελείο του Γραφείου Κοινοτικού Δικαίου για την άρτια προετοιμασία.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Το ΥπΑΑΤ θα συνεχίσει τους ελέγχους στην αγορά για την προστασία της «φέτας» γιατί αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τις εξαγωγές της χώρας, αλλά και προϊόν που συνδέεται άμεσα με την ελληνική παράδοση».
Για μία εξαιρετικά θετική είδηση και απόφαση έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας κ. Βιτάλης, σε δηλώσεις του στο ITV, λέγοντας, ότι ανοίγει ο δρόμος και για παρόμοιες αποφάσεις και έναντι άλλων χωρών που ακολουθούν επίσης την ίδια λογική με αυτήν της Δανίας.
Από την άλλη όμως, κράτησε μικρό καλάθι γενικότερα για την πορεία των ανοιχτών ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία του ΠΟΠ προϊόντος της φέτας, διατυπώνοντας αιχμηρή κριτική προς την ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. «Να το γιορτάσουμε; Ναι, αναμφίβολα, είναι μία σημαντική απόφαση, όμως να δούμε και τι δεν κάνουμε καλά στο εσωτερικό της χώρας. Δε γίνεται τρεις διαφορετικοί υπουργοί επί της παρούσας Κυβέρνησης από το 2019 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην μπορούν να φτιάξουν ένα Νόμο που θα έχει ισχύ και θα αντιμετωπίζει μια και καλή το ζήτημα της νοθείας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη, ότι η φέτα είναι ο «λευκός χρυσός», ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί και οι υγιείς επιχειρήσεις, μέσα από την αυστηροποίηση του πλαισίου. Υπάρχει μία τεράστια καθυστέρηση στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων από το υπουργείο, παρά τις δεσμεύσεις και του σημερινού υπουργού κ. Γεωργαντά. Τον στηρίζουμε ως Διεπαγγελματική, αλλά το πρόβλημα είναι η αντίληψη που έχουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι για το θέμα», ανέφερε ο κ. Βιτάλης.
Μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο
Εκτός από το ζήτημα της νοθείας μέσω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών γάλακτος, ο κ. Βιτάλης τόνισε, ότι μεσούσης της νέας κρίσης στην οικονομία και στην ενέργεια, που συμπαρασύρει αρνητικές εξελίξεις σε όλους τους κλάδους της παραγωγής, παρατηρείται σημαντική μείωση του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα, παρότι οι τιμές στο γάλα είναι εξαιρετικά υψηλές. Όπως ανέφερε, οι τιμές θα συνεχίσουν για λίγο ακόμη να αυξάνουν, πλην όμως δε θα αργήσει η ώρα, που θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία, εξηγώντας τους λόγους γι’ αυτό. «Όταν οι βιομηχανίες δε θα μπορούν πια να πουλάνε τη φέτα με 11 και 12 ευρώ το κιλό, γιατί θα μειωθεί κατακόρυφα η ζήτηση, είναι αυτονόητο, ότι θα μειωθεί και η ζήτηση του γάλακτος, επομένως, οι τιμές θα πέσουν. Αυτά όμως που λέμε εμείς, δεν τα καταλαβαίνει το υπουργείο, είναι σαν να μιλάμε Κινέζικα. Νομίζουν, ότι τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι παραγωγοί, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη μείωση του ΦΠΑ.
Αν δεν βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι παραγωγοί με ζωοτροφές η μείωση του ζωικού κεφαλαίου δεν πρόκειται να σταματήσει», πρόσθεσε ο κ. Βιτάλης, που κατέληξε με μία απόλυτα απαισιόδοξη πρόβλεψη για το τρέχον οικονομικό έτος. «Αμφιβάλλω αν οι υγιείς βιομηχανίες θα έχουν κέρδη αυτή τη χρονιά. Κέρδη θα έχουν αυτοί που νοθεύουν το προϊόν», ανέφερε.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ