Στην πλατφόρμα τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου
Η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α) αναμενόταν να ανοίξει χτες.
Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου, και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών και στη συνέχεια οι οι υπόλοιποι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με τα νοσήματα Β και είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών.
Ως σήμερα εμβολιάζονται οι πολίτες από 60 έως και 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Α είναι περίπου 250.000 και η ένταξη τους στην κατηγορία αυτή έγινε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που έθεσε τα κριτήρια, δηλαδή διάγνωση με βάση την κωδικοποίηση ICD-10, την φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι και την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.
Διευκρινίζεται ότι για τις περιπτώσεις που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη, τότε ο γιατρός με το που προβεί σε καταχώρηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία αυτά σε εβδομαδιαία βάση έτσι ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να εμβολιαστεί.
Στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τότε ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για το συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.
Επίσης, για τις πολύ εξειδικευμένες και σπάνιες παθήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση της Επιτροπής, θα υπάρχει δυνατότητα ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση με την κωδικοποίηση της νόσου και τη φαρμακευτική αγωγή, να εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει σε ένα δεκαήμερο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας προς το τέλος του μήνα.
Η διαδικασία
«Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες που αφορούν τα νοσήματα Α, που είναι τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Αφορά 243.000 άτομα αυτή η κατηγοριοποίηση, διαδικασία που είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη, καθώς τα νοσήματα είναι πολλά. Κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό. Και οι κωδικοί νοσημάτων είναι περίπου 73.,000. Η Επιτροπή έχει ξεχωρίσει 150 κωδικούς και μέσα σε αυτούς η Επιτροπή έχει κάνει και διάφορα «παντρέματα», όπως πόσο καιρό νοσεί κάποιος ή πότε ξεκίνησε την αγωγή που ακολουθεί», είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Όπως σημείωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την άυλη συνταγογράφηση και μπορούμε να πάρουμε τα ΑΜΚΑ και να βρούμε όσους πρέπει. Από τους 243.000, βρήκαμε 76.000 που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτοί μέχρι το απόγευμα θα πάρουν sms για το ραντεβού τους και για το πού θα εμβολιαστούν».
Ανέφερε όμως ότι «αν γραφτεί κάποιος τώρα στην άυλη συνταγογράφηση, δεν τον «πιάνει» το μέτρο, καθώς τα sms έχουν «φύγει». Οι υπόλοιποι που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες θα πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ ή σε κάποιο φαρμακείο για να κλείσουν το ραντεβού τους».
Ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι να ξέρει κάποιος αν ανήκει όντως στην εν λόγω κατηγορία συμπολιτών μας, για αυτό και πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό τους, για να το προσδιορίσουν ακριβώς, μέσω και της πλατφόρμας emvolio.gov.gr».
«Η βάση δεδομένων ενημερώνεται κάθε εβδομάδα από την ΗΔΙΚΑ και επομένως κάποιος που θα νοσήσει αυτές τις ημέρες, θα υπαχθεί σε αυτές τις κατηγορίες στις επόμενες ημέρες και θα μπορεί να μπει στην πλατφόρμα και να ορίσει το ραντεβού του», είπε ακόμα ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι «τα δεδομένα τα αντλούμε από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Μπορεί όμως κάποιος να έχει επισκεφθεί νοσοκομείο του εξωτερικού και εμείς να μην διαθέτουμε τα στοιχεία, για αυτό μπορεί να μην βλέπουν τα ονόματα τους και να μην έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα. Θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους και μέσω αυτού να ενταχθούν στην πλατφόρμα για τον εμβολιασμό.