Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή
Ανοίγει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρόσληψη εργατών γης από τρίτες χώρες, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και τις αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών μονάδων, που συζητείται από την αρμόδια επιτροπή.
Η διαδικασία πρόσληψης εργατών γης από τρίτες χώρες μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είχε λήξει από τις 30 Σεπτεμβρίου και με τη νέα ρύθμιση ανάβει ξανά το «πράσινο φως» στους εργοδότες για προσλήψεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Η διάρκεια παραμονής των εργατών γης από τρίτες χώρες είναι από 30 έως 90 μέρες ενώ μπορεί να επεκταθεί μέχρι τις 180 μέρες.
Επίσης, στην ίδια τροπολογία δίνεται το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος στους απόφοιτους όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προηγούμενο νόμο.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, μπορούν πλέον και οι απόφοιτοι των τμημάτων καινούργιων σχολών που προέκυψαν από συγχωνεύσεις τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, να εγγραφούν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και να ασκούν το επάγγελμα του γεωτεχνικού.
Αύριο η ψήφιση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών μονάδων
Επίσης, ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολής κυρώσεων».
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, ενώ πλην του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 που καταψήφισαν, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην αυριανή συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια.
«Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην ενίσχυση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, που ήταν και είναι ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας μας» τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η ταυτότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας αφορά τη κτηνοτροφία με μικρό κύκλο εργασιών, τα πρόχειρα καταλύματα που συνιστούν το 50% με 60% του κτηνοτροφικού κλάδου και στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και στην διευκόλυνση και ενίσχυση της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας. Ο διάλογος για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων δεν σταματά με τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι ανοιχτός και διαρκής για τον παραγωγικό κόσμο. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέδειξε ότι αφουγκράζεται τους φορείς και διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που κατέθεσαν.
Ο κ. Κεδίκογλου διαβεβαίωσε ακόμα ότι «μέσα στο 2022 θα λειτουργήσουν τα μελισσοκομικά πάρκα στη Βόρεια Εύβοια», ενώ αναγνώρισε «το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών», και τόνισε ότι «για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο και εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης των κτηνοτρόφων που δεν θα εμπίπτουν στους ευρωπαϊκούς κανόνες για παράνομες επιδοτήσεις».
«Το νομοσχέδιο είναι μια γενναία πολιτική πράξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους κτηνοτρόφους, κυρίως τους μικρούς και μεσαίους με πρόχειρα καταλύματα, στους οποίους δίνει τα εχέγγυα για να αναπτυχθούν», επισήμανε καταληκτικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
«Είναι εμφανής η αδυναμία της κυβέρνησης στην κατάθεση μιας ολοκληρωμένης νομοθέτησης που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες κτηνοτρόφοι», υποστήριξε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, τονίζοντας ότι «παραμένουν γκρίζα σημεία και σκιές».
«Συνεχίζονται τα προβλήματα σε σχέση με τις δασικές υπηρεσίες. Η ΝΔ υπονόμευσε το έργο τους. Τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης δεν φαίνεται να ολοκληρώνονται. Οι μάσκες πέφτουν, σε συνεργασία με τους γαλάζιους περιφερειάρχες. Είναι θετικό που ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, διευκρίνισε ότι αν δεν ανταποκριθούν οι περιφέρειες θα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο την ολοκλήρωση τους», υπογράμμισε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δίνεται άλλη μια παράταση σε μια εποχή κλιματικής κρίσης που εντείνει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, ερημοποιούνται οι περιοχές λόγω της μείωσης βιοποικιλότητας και βόσκησης, ενώ οι υποδομές για ύδρευση και ενέργεια είναι ανύπαρκτες» συμπλήρωσε.
«Το νομοσχέδιο προσπαθεί να δώσει λύσεις στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά μάλλον θα μείνει στη προσπάθεια. Δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από όξυνση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων», ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας.
«Νομοθετείτε και πάλι με παραλείψεις και χωρίς ουσιαστική προσπάθεια για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με μικρό κύκλο εργασιών, ούτε επιλύετε οριστικά το θέμα των αδειοδοτήσεων για κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν σχέση με δασικές υπηρεσίες», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Πάνας.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, δήλωσε την διαφωνία του κόμματός του επί της αρχής του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «ημίμετρα» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με τη διαιώνιση του χαρατσώματός τους να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων που έχουν σχέση με την αδειοδότηση, ιδιαίτερα των πρόχειρων καταλυμάτων που είναι και η πλειοψηφία».
«Νομοθετείτε πρόχειρες τεχνικές λύσεις παραβλέποντας τα οξυμένα προβλήματα, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων και την ίδια ώρα τους πουλάτε εκδούλευση για τα ψίχουλα που τους πετάτε», είπε, ενώ ζήτησε να υιοθετηθεί η πρόταση του ΚΚΕ, για την έγκριση αδειοδότησης με την κατάθεση μόνο αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης του κτηνοτρόφου.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Μπούμπας, ανέφερε ότι είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δεν δίνει λύσεις και δεν κάνει βαθιές τομές για να αναπτυχθεί ο κτηνοτροφικός κλάδος.
«Αν δεν επιλύσουμε τα φορολογικά και ασφαλιστικά προβλήματα των κτηνοτρόφων, αν δεν τους ενισχύσουμε οικονομικά για να επενδύσουν στα ζωντανά τους και να αναπτύξουν την επιχείρηση τους, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επιβιώσει ο κτηνοτροφικός κλάδος. Τα στοιχεία δεν είναι ευοίωνα. Από τις 109.000 κτηνοτροφικές μονάδες οι 31.000 πτώχευσαν, είχαμε μείωση δηλαδή 28%», ανέφερε.
Από την πλευρά του ΜέΡΑ25, η βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε εκ μέρους του ειδικού αγορητή του κόμματος, Γιώργου Λογιάδη, που συμμετείχε σε άλλη συζήτηση της Βουλής, ότι καταψηφίζει επί της αρχής.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης, έκανε λόγο για «ένα θετικότατο νομοσχέδιο που λύνει κακοτεχνίες και αγκυλώσεις και διευκολύνει τους κτηνοτρόφους, με σειρά μέτρων όπως: μείωση των αποστάσεων για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, δυνατότητα εκσυγχρονισμού των στάβλων τους, καθώς και να έχουν δικό τους σφαγείο, μείωση των προστίμων στο 5% για αυθαίρετες εγκαταστάσεις και αύξηση του χρόνου για την καταβολή του.