Σάββατο 18.01.2025
More

    Άνοιγμα σχολείων: Το σχέδιο για 8 ή 11 Ιανουαρίου–Οι επιφυλάξεις και οι προτάσεις των επιστημόνων

    Τη Δευτέρα στις 4 Ιανουαρίου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει με θέμα το άνοιγμα των σχολείων.

    Αχαρτογράφητο παραμένει το τοπίο σε ότι αφορά το άνοιγμα των σχολείων.

    Ο φόβος για το πρόωρο άνοιγμα

    Τη Δευτέρα στις 4 Ιανουαρίου οι επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα καθώς στο εσωτερικό της υπάρχει διχογνωμία για το πότε και με ποιους όρους θα μπορούμε να επανέλθουμε στη δια ζώσης διδασκαλία στις σχολικές αίθουσες.

    Ο στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολικών μονάδων αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου, παραμένει.

    Ωστόσο οι όποιες αποφάσεις για ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων προϋποθέτουν γνώση τυχόν έξαρσης των κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και αυτό κάνει επιφυλακτικούς τους επιστήμονες ως προς το χρόνο που καλούνται να αποφασίσουν και να κάνουν τις όποιες εισηγήσεις τους στο υπουργείο Παιδείας.

    Πιθανό άνοιγμα κατά ορισμένους μπορεί να αποδειχτεί πρόωρο και να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα και από την άποψη αυτό απαιτούνται προσεκτικά βήματα στην επανεκκίνηση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

    Το σενάριο να προηγηθούν τα δημοτικά

    Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως επικρατέστερο σενάριο είναι οι όποιες αποφάσεις να αφορούν σταδιακό άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων. Με βάση αυτό το σενάριο η ημερομηνία για 8 ή 11 Ιανουαρίου φαίνεται πως αφορά μάλλον τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ενώ για τις υπόλοιπες βαθμίδες (γυμνάσια και λύκεια), είναι πιθανό ο χρόνος ανοίγματος να μεταφερθεί λίγο αργότερα.

    Αν και από την κυβέρνηση θα ήθελαν να ανοίξουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες για κοινωνικούς λόγους.

    Ασφαλείς οι αποφάσεις μετά τις γιορτές

    Το άνοιγμα των σχολείων «θα πρέπει να γίνει προσεκτικά με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, εγώ θα έλεγα μετά τις 10 Ιανουαρίου τότε να ληφθούν οι αποφάσεις γιατί πάντα ξέρουμε ότι υπάρχει ένα μεσοδιάστημα 10-15 ημερών μετά τις γιορτινές μέρες. Αν τότε είμαστε σε ασφαλές επίπεδο, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, από εκεί να ξεκινήσουμε και να αρχίσει σιγά σιγά η απελευθέρωση και της οικονομίας» έχει δηλώσει ο Ηλίας Μόσιαλος.

    Εξαιρετικά επιφυλακτικός σε τυχόν «πρόωρο άνοιγμα» των σχολείων εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

    Η κινητικότητα των γονιών

    Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα και όχι στις αρχές Ιανουαρίου καθώς όπως έχει δηλώσει με βάση τα μαθηματικά υπολογιστικά μοντέλα που εφαρμόζει στις έρευνές του από την κινητικότητα των γονέων και των εκπαιδευτικών θα αυξηθούν κατά 10% οι επαφές.

    Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις, αν και είναι πανθομολογούμενο ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στα σχολεία.

    Από τα όσα μέχρι σήμερα έχουν ειπωθεί δημοσίως από τους επιστήμονες, το κύριο πρόβλημα σε ότι αφορά τη λειτουργία των σχολείων δεν είναι τόσο αυτή καθ’ αυτή η μετάδοση του κοροναϊού εντός του σχολικού περιβάλλοντος όσο κυρίως η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού (γονείς, εκπαιδευτικοί κλπ) που αυξάνει και τη μεταδοτικότητα του ιού.

    «Το σημαντικότερο είναι να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τη μετάδοση και στα σχολεία. Θα μπορούσαν να γίνουν εκ περιτροπής μαθήματα, ενώ εγώ συνεχώς προτείνω να συνδυαστεί το άνοιγμα των σχολείων με αύξηση της τηλεργασίας για τους γονείς, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα των ενηλίκων», είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο MEGA.

    Το σχέδιο testing

    Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την πρόταση κατέθεσε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί μία ειδική πλατφόρμα  στην οποία θα εκδηλώνουν ενδιαφέρον όσοι επιθυμούν να κάνουν τεστ.

    Για τη διενέργεια αυτών των τεστ θα συγκροτηθούν ειδικά συνεργεία σε όλη την Ελλάδα, πριν ανοίξουν τα σχολεία.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας χαρακτήρισε «ασφαλές» το σχέδιο testing που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας κατά την τηλεδιάσκεψη της επιτροπής την περασμένη Τρίτη στις 29 Δεκεμβρίου.

    Στη «φαρέτρα» του υπουργείου Παιδείας υπάρχουν όμως και άλλες προτάσεις, όπως η προσέλευση και η λήξη των μαθημάτων με μικρή χρονική απόκλιση ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

    Η πρόταση για εμβολιασμό εκπαιδευτικών

    Η Αθηνά Λινού πρότεινε να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί πριν ανοίξουν τα σχολεία, με προτεραιότητα για όσους έχουν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (υποκείμενα νοσήματα, μεγαλύτεροι σε ηλικία κλπ).

    Πάντως και η κα Λινού επειδή τα εμβόλια στην τρέχουσα σχολική χρονιά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, τάσσεται υπέρ των πολλών τεστ για να ελεγχθεί το επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές και μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, πριν ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμά τους.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ