Πέμπτη 27.02.2025
More

    Αντίθεση στην ΚΥΑ για την απασχόληση ανέργων 55-74 ετών

    Αίτημα της ΚΕΔΕ για ξεχωριστό ποσόστο προσλήψεων ανέργων 55-74 ετών στους Δήμους

    Αίτημα της ΚΕΔΕ για ξεχωριστό ποσόστο προσλήψεων ανέργων 55-74 ετών στους Δήμους

    Την αντίθεσή της στην πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στην επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-74 ετών, εξέφρασε η ΚΕΔΕ που συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης το συγκεκριμένο ζήτημα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.

    Η ΚΥΑ που υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα προβλέπει την επέκταση του προγράμματος με τη δυνατότητα απασχόλησης 6.000 ανέργων ηλικίας 55-74 ετών, που μπορούν όμως να απασχοληθούν στο σύνολο των φορέων του δημοσίου και όχι μόνο στους δήμους. Το γεγονός αυτό όπως εξηγήθηκε στη συνεδρίαση, αφαιρεί τη δυνατότητα στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης να προχωρήσει σε προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού κάτι που γίνεται ακόμη δυσκολότερο λόγω των ανταγωνιστικών διαδικασιών που προβλέπει η ΚΥΑ δίνοντας κατά βάση το πλεονέκτημα στους μεγάλους δήμους, αλλά και στις περιφέρειες να κινηθούν πιο γρήγορα και να απορροφήσουν τον μεγαλύτερο αριθμό του προσωπικού.

    Στα αξιοσημείωτα που επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ από τον πρόεδρό της κ. Κυρίζογλου το γεγονός πως ειδικά για τους μικρούς ορεινούς δήμους η προοπτική πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού καθίσταται ακόμη δυσκολότερη λόγω της ποσόστωσης του 15% επί του μόνιμου προσωπικού που διαθέτουν.

    «Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι μικροί ορεινοί δήμοι για την ποσόστωση του 15% γιατί ένας μικρός δήμος με 40 άτομα προσωπικό, στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσει να προσλάβει μέχρι έξι άτομα προσωπικό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου. Η ΚΕΔΕ κατέληξε στη χθεσινή συνεδρίαση στην πρότασή της να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα πρόσληψης 10.000 ατόμων μέσω του προγράμματος 55-74 ετών διακριτά μόνο για τους δήμους, με δυνατότητα αξιοποίησης πόρων από τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ. Επίσης, ζητά τη θέσπιση μπόνους για τους μικρούς ορεινούς δήμους ώστε να έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης μεγαλύτερου αριθμού προσωπικού, χωρίς τη μέγγενη του 15%. «Τα πραγματικά κενά στους δήμους είναι 23.000 και υπάρχει απόλυτη ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού. Ακόμη και μόνο για τους δήμους να ήταν οι 6.000 θέσεις δε θα μιλούσαμε για επάρκεια προσωπικού. Παρόλα αυτά, ζητάμε να υπάρξει διακριτός αριθμός προσλήψεων για τους δήμους, να υπάρξει μπόνους για τους μικρούς ορεινούς δήμους και επιπλέον να μπει ένας «κόφτης» για τους μεγάλους δήμους που είναι βέβαιο ότι μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα από τους μικρούς και να πάρουν αυτοί το μεγαλύτερο κομμάτι του προσωπικού από το πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ