Σάββατο 18.01.2025
More

    Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης

    Απόσυρση του νέου Νομοσχεδίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και τις Υπηρεσίες Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και ουσιαστικό διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  εκ του μηδενός ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης καθώς ανακοινώνουν πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Ιουλίου 2024 στο Υπουργείο υγείας.

    Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης:

    Απόσυρση του νέου Νομοσχεδίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και τις Υπηρεσίες Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Ουσιαστικός Διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  εκ του μηδενός.

    Πανελλαδική Απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Ιουλίου στο Υπουργείο υγείας.

    Εν μέσω καύσωνα και λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι, κατατέθηκε για διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την ενοποίηση – κατάργηση των υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην Ελλάδα.

    Εμείς, οι επαγγελματίες των κέντρων πρόληψης, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και απογοήτευση μας για το πώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το φαινόμενο της εξάρτησης, τη στήριξη του χρήστη, αλλά και το στόχο και το περιεχόμενο της πρωτογενούς πρόληψης. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο από μηδενική βάση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους για τους εξής λόγους:

    «Θολό» τοπίο για την Πρόληψη

    Οι ασαφείς προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου για την ίδρυση μονάδων πρόληψης και θεραπείας μας δημιουργούν έντονες ανησυχίες για τη συγχώνευση της πρόληψης με την δήθεν «ταχεία» θεραπεία. Οι ανησυχίες μας ενισχύονται από τις πρόσφατες κινήσεις της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, διορισμένης από την Κυβέρνηση, για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης χωρίς να ληφθούν υπόψη τα τοπικά κέντρα πρόληψης και οι επιστημονικά αποδεκτές προδιαγραφές πρόληψης. Παράλληλα, ανακοινώνονται νέες ενοποιημένες δομές πρόληψης και θεραπείας ( π.χ. εξαγγελθέν Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης εξάρτησης από Αλκοόλ στον Άλιμο, για το διαδίκτυο και τα τυχερά παίγνια στα Ιωάννινα κλπ) παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Πρόληψης με την ίδια αποστολή όσον αφορά την πρόληψη στις ίδιες περιοχές.

    Προγράμματα πρόληψης με «ημερομηνία λήξης»

    Κόντρα στην ανάγκη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης, αφήνει μετέωρο το μέλλον των 75 Κέντρων Πρόληψης μετά το 2027, με σοβαρό τον κίνδυνο κατάργησής τους ακόμα και σε μια νύχτα με τροπολογία.

    Ενίσχυση της λογικής «κόστους- οφέλους»

    Το νομοσχέδιο «τσουβαλιάζει» Θεραπευτικά Προγράμματα και Κέντρα Πρόληψης, ενοποιώντας τα μαζί με κάθε ιδιώτη και ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο χώρο, σ’ ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, οδηγώντας τελικά σ’ εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών. Γίνεται φανερό ότι τα κριτήρια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι οικονομικά κι όχι οι ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων.

    Σύνθετη Προσέγγιση

    Η νέα πολιτική αγνοεί την σύνθετη προσέγγιση που απαιτείται για την κατανόηση και αντιμετώπιση της εξάρτησης, επικεντρώνοντας εσφαλμένα στη «μείωση της βλάβης».

    Ιατροκεντρικές Πρακτικές

    Το νομοσχέδιο προωθεί μονομερείς ιατροκεντρικές πρακτικές, οι οποίες έχουν ήδη αποτύχει επιστημονικά.

    Διαχείριση και Κοινωνική Ένταξη

    Αντιμετωπίζει την απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη ως διαχειριστικό πρόβλημα και όχι ως πολυδιάστατο κοινωνικό θέμα και ενισχύει την ατομική ευθύνη του χρήστη και της οικογένειάς του.

    Φόβος και Ανασφάλεια

    Με τη δημιουργία ενός υδροκέφαλου νέου φορέα (ΕΟΠΑΕ) με υπερσυγκεντρωτικές αρμοδιότητες, προωθείται ένα περιβάλλον φόβου και ανασφάλειας για τους εργαζόμενους και η αποσύνδεση των προγραμμάτων από τις τοπικές ανάγκες.

    Υποστήριξη Ιδιωτικών Συμφερόντων

    Ανοίγει τον δρόμο για ιδιωτική συνταγογράφηση υποκαταστάτων, fast track θεραπεία και κλείσιμο μονάδων.

    Συγχώνευση Προγραμμάτων

    Η συγχώνευση προγραμμάτων με διαφορετικές φιλοσοφίες δημιουργεί λιγότερο αποτελεσματικές θεραπευτικές λύσεις.

    Απομάκρυνση από το ΕΣΥ

    Ενέχει κινδύνους για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων των χρηστών.

    Επιπτώσεις στην Υποστελέχωση

    Το νομοσχέδιο θα επιδεινώσει την υποστελέχωση και θα δημιουργήσει επισφαλείς συνθήκες εργασίας για τους θεραπευτές, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση. Η φωνή μας είναι ενωμένη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σωματεία, τους λήπτες και τις λήπτριες των υπηρεσιών μας και συνολικά την κοινωνία γι’ αυτό και είναι δυνατή:

    ΑΠΟΣΥΡΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ!

    ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ  ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ