Τι δείχνουν τα στοιχεία των επιστημόνων
Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, ενώ η μείωση της μέσης ηλικίας των νοσούντων από κορωνοϊό προκαλούν εκ νέου ανησυχία στους ειδικούς.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται και στην πλειονότητα αφορούν ανεμβολίαστους. «Δεν είναι η αύξηση που είχαμε την άνοιξη, αλλά είναι αυξανόμενη. Και έχουμε και βαριά περιστατικά. Και οι νέοι άνθρωποι σε ποσοστό μικρότερο, αλλά σημαντικό, αρρωσταίνουν βάρια και χρειάζονται μονάδα» τόνισε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.
«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό, παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει: Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωσή του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο» δήλωσε πρόσφατα στον «ΣΚΑΪ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νέων εισαγωγών, οι οποίες διαμορφώνονται γύρω στις 150-160 καθημερινά και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.
Υπό αυτό το πρίσμα, ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού των παιδιών 15-17 ετών στις 30 Ιουλίου.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε χτες ότι η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών. Τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους. Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν δώσει έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών με Pfizer από 12 και πάνω και με Moderna από 17 και πάνω.
«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν τα παιδιά, παρουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και στους ενήλικες», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι λόγω του μικρού αριθμού δείγματος εμβολιασμένων παιδιών, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών, όπως η μυοκαρδίτιδα. Σε σχετική ερώτηση, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι πλέον υπάρχουν μελέτες για τα εμβόλια mRNA σε εγκύους, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν τις γυναίκες και δεν βλάπτουν το έμβρυο.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έκανε κάλεσμα για να πάνε οι πολίτες να εμβολιαστούν πριν τις διακοπές τους. «Η πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημειώνεται ότι τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 2. 070 νέα κρούσματα, 147 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 5 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.