Παρασκευή 22.11.2024
More

    Αυξημένος αριθμός όσων χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής

    Ιδιαίτερα υψηλά θεωρούνται τα ποσοστά που αποτυπώνονται στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου, για τα συμπληρώματα διατροφής

    Ιδιαίτερα υψηλά και εξίσου ανησυχητικά θεωρούνται τα ποσοστά που αποτυπώνονται στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου, σχετικά με τη λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής από τους Ηπειρώτες και τους παράγοντες που συνδέονται με αυτήν τη συμπεριφορά.

    Η ομάδα Μελέτης Υγείας Ηπείρου δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της ερευνητικής της προσπάθειας στο συγκεκριμένο πεδίο και τα αποτελέσματα κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου σε πολλές περιπτώσεις, τόσο για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα περισσότερο, όσο όμως και για τους άνδρες.

    Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, το 32% των συμμετεχόντων στη Μελέτη παίρνει συμπληρώματα διατροφής, ενώ ανάμεσα στα δύο φύλα, είναι ισχυρό το προβάδισμα των γυναικών σε ποσοστό 37% έναντι 21,5% των ανδρών.

    Υψηλά τα ποσοστά

    Όπως ανέφερε όμως, ο επικεφαλής της Μελέτης Υγείας Ηπείρου, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τσιλίδης, τα ποσοστό αυτά κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά και ανησυχητικά σε κάποιο βαθμό, με την έννοια πως δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν, ότι η χρήση συμπληρωμάτων είτε βοηθούν ένα άτομο του υγιούς πληθυσμού, ούτε όμως μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά ή προληπτικά για τις περιπτώσεις νόσησης.

    Το τελευταίο αυτό στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστεί κάποιος, ότι από την έναρξη της πανδημίας παγκοσμίως, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των δημόσιων παρεμβάσεων και αναφορών, που κατέτειναν στο ότι η χρήση μεταξύ άλλων, και συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για την αποτροπή της νόσησης από κορωνοϊό.

    Ένα δεύτερο επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με το ότι χρήση των συμπληρωμάτων δεν κάνουν μόνο, όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά και πολλοί που έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και θεωρούν, ότι με τα συμπληρώματα το διατηρούν.

    «Οι παράγοντες που συνδέονταν με τη λήψη των συμπληρωμάτων αυτών ήταν διαφορετικοί στο κάθε φύλο, αλλά συνδέονταν τόσο με δείκτες καλής υγείας (π.χ. χαμηλό σωματικό βάρος, χαμηλή αρτηριακή πίεση) όσο και με δείκτες κακής υγείας (π.χ. χρόνιο πρόβλημα υγείας, λήψη φαρμάκων). Δηλαδή, διαφορετικά άτομα, για διαφορετικούς λόγους παίρνουν συμπληρώματα διατροφής, χωρίς να υπάρχουν κλινικές μελέτες, ότι η λήψη τους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε κάτι», ανέφερε ο κ. Τσιλίδης.

    Το μάρκετινγκ και η ιατρική συνταγή

    Η ευκολία εύρεσης και χρήσης των συμπληρωμάτων σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη σχετίζεται και με άλλους παράγοντες, όπως είναι το επιθετικό μάρκετινγκ σε παγκόσμια κλίμακα, το ότι δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την προμήθειά τους, αλλά και ότι είναι πολύ εύκολο να τα προμηθευτεί κάποιος, αφού τα βρίσκεται σχεδόν παντού.

    «Απλώς, είναι ένας μύθος, ότι η χρήση τους, γενικώς και αορίστως και όχι για να αντιμετωπιστεί κάποιο ιατρικό ζήτημα, σε βοηθάει», πρόσθεσε.
    Τέλος, ο κ. Τσιλίδης ρωτήθηκε αν τα ποσοστά χρήσης των συμπληρωμάτων διατροφής απομακρύνουν τους πολίτες στην Ελλάδα από το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.
    «Ισχύει, αν και η Μεσογειακή διατροφή δεν ακολουθείται το ίδιο ως πρότυπο σε όλες τις περιοχές της χώρας, αλλά κυρίως στην Κρήτη και στη Μάνη. Στην Ήπειρο, το πρότυπο αυτό έχει σημαντικά λιγότερο ποσοστό».

    Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου «επιστρέφει» στο Πανεπιστήμιο

    Στο μεταξύ, η Μελέτη Υγείας Ηπείρου «επιστρέφει» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και από σήμερα Τρίτη 2 Νοεμβρίου θα δέχεται συμμετοχές σε ειδικό γραφείο που θα διαμορφωθεί στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ένα δωρεάν έλεγχο της υγείας τους και τα αποτελέσματα μια πλήρους λιπομέτρησης.

    Η συμβολή όλων στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου είναι σημαντική και απέχει μόνο ένα ραντεβού στον παρακάτω σύνδεσμο: https://ehs.med.u oi.gr/booking/
    Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου αποτελεί συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ήπειρος 2014-2020.

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ