Κυριακή 19.01.2025
More

    Χαμηλός ο δείκτης Rt στην Ελλάδα

    Υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο αριθμός αναπαραγωγής της νόσου Rt –δείκτης που αντιστοιχεί στον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολυνθούν από ένα κρούσμα– συνεχίζει να κυμαίνεται στο 0,5.

    Η δε αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα σχετίζεται με τη διενέργεια επιπρόσθετων και στοχευμένων τεστ, κυρίως σε εστίες που εντοπίστηκαν σε Ξάνθη, Ροδόπη και Θεσπρωτία.

    Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 15 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας, εκ των οποίων 12 ήταν από την Ξάνθη και 3 αφορούσαν επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό.

    Μέχρι χθες το απόγευμα ο αριθμός των θυμάτων της νόσου παρέμενε σταθερός (191), ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν δέκα ασθενείς.

    Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου της Κυβερνητικής Επιτροπής για την COVID-19, το διάστημα 17 έως 25 Ιουνίου καταγράφηκε επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας, από 13 ανά ημέρα το διάστημα από 11 έως 17 Ιουνίου, σε 22 κρούσματα ανά ημέρα.

    Η πλειονότητα των ημερήσιων κρουσμάτων προερχόταν κατά κανόνα από τη συρροή της Ξάνθης, με επίκεντρο τον Εχίνο. Στον αντίποδα, η Αττική, παρά την έντονη πληθυσμιακή κινητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων, εξακολούθησε να εμφανίζει χαμηλά μονοψήφια νούμερα.

    Μια σημαντική παράμετρος που ερευνάται στην έκθεση είναι και ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω της COVID-19 στη χώρα μας.

    Όπως αναφέρεται, το διάστημα 17-25 Ιουνίου καταγράφηκε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού αυτού στις 80 ημέρες από 75 ημέρες αναφορικά με τον διπλασιασμό των κρουσμάτων και στις 72 από 67 ημέρες στον διπλασιασμό του αριθμού των θανάτων.

    Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής Rt, που εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα παρουσία των παρεμβάσεων για περιορισμό της μετάδοσης, παραμένει περί του 0,5, δηλαδή πολύ κάτω του 1, που είναι το «όριο» κάτω από το οποίο θεωρείται ότι έχει επιτευχθεί έλεγχος της επιδημίας.

    Το γεγονός ότι ο δείκτης αυτός παραμένει σχετικά σταθερός σημαίνει κατά τους συντάκτες της έκθεσης ότι η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων σχετίζεται με τη διενέργεια επιπρόσθετων και στοχευμένων τεστ.

    Ειδικότερα, το διάστημα 17-25 Ιουνίου, ο αριθμός των τεστ ανά 1.000 κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 24,45 σε 27,44. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν κατά μέσον όρο 4.500 τεστ ανά ημέρα.

    Στην έκθεση καταγράφεται και η κινητικότητα του πληθυσμού σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας σε σύγκριση με τον Απρίλιο, όταν ήταν σε ισχύ το lockdown.

    Συνολικά η πληθυσμιακή κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 34%, αν και την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να περιορίστηκε κατά 6% σε σχέση με το διάστημα κοντά στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

    Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα, σε σχέση με τον Απρίλιο, η παραμονή στην κατοικία ήταν μειωμένη κατά 16%, η κίνηση του πληθυσμού για αγορά τροφίμων και φαρμάκων ήταν στο +20%, ενώ η μετακίνηση προς καταστήματα ήταν στο +51%.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ