Έντονα χειμωνιάτικο σκηνικό παρουσίασε η Λήμνος την Πρωτοχρονιά, καθώς το νησί καλύφθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από χιόνι, μετά από ισχυρές χιονοπτώσεις και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στο Βόρειο Αιγαίο.
Την εικόνα κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, ο οποίος πέρασε πάνω από την περιοχή το μεσημέρι της Πέμπτης. Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δορυφορική λήψη δείχνει ότι η χιονοκάλυψη στη Λήμνο έφτασε σχεδόν το 100% της συνολικής επιφάνειας του νησιού, γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο για νησιωτική περιοχή του Αιγαίου.
Οι χιονοπτώσεις σημειώθηκαν από το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Ιανουαρίου, επηρεάζοντας ευρύτερα το Βόρειο Αιγαίο. Στη Λήμνο, τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα, καθώς συνοδεύτηκαν από παγετό και θερμοκρασίες αισθητά χαμηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εκτεταμένης χιονόστρωσης ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.
Όπως επισημαίνουν μετεωρολόγοι, η πλήρης ή σχεδόν πλήρης χιονοκάλυψη νησιού του Αιγαίου αποτελεί σπάνιο φαινόμενο και παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς συνδέεται με ακραίες ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Οι δορυφορικές παρατηρήσεις του προγράμματος Copernicus και ειδικότερα του Sentinel-2 θεωρούνται κρίσιμες για την παρακολούθηση τέτοιων καιρικών επεισοδίων, καθώς επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση της έκτασης του χιονιού, τη σύγκριση με προηγούμενα έτη και την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των ακραίων φαινομένων.
Η κατάλευκη εικόνα της Λήμνου έρχεται να προστεθεί στις εντυπωσιακές καταγραφές του φετινού χειμώνα, επιβεβαιώνοντας ότι το 2026 ξεκίνησε με έντονο χειμερινό χαρακτήρα σε αρκετές περιοχές της χώρας.








