Συνεχίζονται οι κινήσεις της κυβέρνησης για τη διάθεση εμβολίων
Η πορεία των εμβολιασμών, απασχολεί την κυβέρνηση η οποία κάνει κινήσεις ώστε να παραμείνει στον στόχο της για εμβολιαστική κάλυψη του 70% του πληθυσμού ως το καλοκαίρι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης με αφορμή και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητούσε να ενταθεί η πίεση από την πλευρά της Κομισιόν προς την Pfizer προκειμένου να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εντός του α’ τριμήνου του 2021 για όλες τις χώρες της ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν και νομικές δεσμεύσεις.
Ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί 24 εκατ. δόσεις του εμβολίου για την Ελλάδα, οι οποίες καλύπτουν περίπου 15 εκατ. άτομα, άρα υπερκαλύπτεται ο συνολικός πληθυσμός και η επιτάχυνση της διαδικασίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των παραδόσεων. Τόνισε, επίσης ότι ο κρατικός μηχανισμός για τους εμβολιασμούς είναι πανέτοιμος και με τις κατάλληλες ροές παραδόσεων θ’ αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και σε κάθε περίπτωση δεν διαταράσσεται το σχέδιο για την κάλυψη του 70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι.
Ειδικά για τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην επόμενη ενημέρωσή του για την ανακοίνωση της ακριβούς τοποθεσίας τους και πρόσθεσε ότι με αυτά τα κέντρα η Πολιτεία δείχνει τη δυνατότητα που έχει για να επιταχύνει τους ρυθμούς, αλλά και την ετοιμότητά της. Μάλιστα, όπως είπε, έχει ήδη σχεδιαστεί ακόμη και χωροταξία αυτών των κέντρων.
Τα μέτρα στην αγορά
Για τα μέτρα και το άνοιγμα των καταστημάτων, ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα που ισχύουν, ώστε να μην ξεφύγει η πανδημία, η οποία μπορεί να επεκταθεί πολύ γρήγορα εκθετικά και είναι αναντίστοιχα δύσκολο να περιοριστεί. Συμπλήρωσε, δε, ότι υπάρχουν και οι μεταλλάξεις του ιού που δεν είναι περισσότερο θανατηφόρες κι επικίνδυνες, αλλά πιο μεταδοτικές κι αυτό επιβάλλει μεγαλύτερη προσοχή απ’ όλους. Επίσης, σχολίασε με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων ότι κατά κανόνα υπάρχει τήρηση των μέτρων.
«Δεν έχουμε εκτεταμένο συγχρωτισμό σε καμία περίπτωση. Ο κόσμος στη μεγάλη πλειονότητά του τηρεί τα μέτρα, η κατάσταση είναι σωστή», σημείωσε και υπογράμμισε πως η πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση δεν αντανακλά, βέβαια, το άνοιγμα των καταστημάτων, για το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε να μετρηθεί από τους ειδικούς τις επόμενες ημέρες. Και στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων», αλλά παρέπεμψε στους ειδικούς για τις σχετικές εισηγήσεις πριν η κυβέρνηση λάβει την απόφασή της. Επικαλούμενος δε την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, ανέφερε ότι η τηλεκπαίδευση δεν υποκαθιστά τη φυσική παρουσία στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο καλά κι αν έχει λειτουργήσει.
Το πιστοποιητικό
Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και την πρόταση του πρωθυπουργού (βλ. και σελ. 15) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές έως τώρα και ότι δεν μιλάμε για ένα διαβατήριο που είναι υποχρεωτική η κατοχή του, αλλά για ένα πιστοποιητικό που διευκολύνει τις μετακινήσεις και να γίνονται αυτές χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Τόνισε δε ότι είναι θετικό πως η Ελλάδα ηγείται της σχετικής πρότασης κι είναι έτοιμη, ιδιαίτερα εν όψει της θερινής περιόδου και του τουριστικού κύματος. Σε ερώτηση, τέλος, για το ενδεχόμενο πρόσθετης στήριξης των επιχειρηματιών και εργαζομένων στην εστίαση που παραμένει κλειστή, επανέλαβε ότι αρχή της κυβέρνησης είναι πως δεν θ’ αφήσει κανέναν που πλήττεται από την πανδημία μόνο του.