«Ή θα εφαρμοστεί στην πράξη ένα πολύ πιο αυστηρό lockdown ή θα πρέπει να αλλάξει η στρατηγική»
Η εφαρμογή ενός σκληρότερου lockdown δεν είναι η λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αν δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε τα μέτρα, εκτιμά ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης .
Έκρινε ότι «επειδή ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση δεν μπορούμε να παίρνουμε πολλά ρίσκα. Αυτή τη στιγμή η αύξηση της δόση κατά τη γνώμη μου δεν θα δουλέψει».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι ένα πιο σκληρό lockdown δεν είναι καλή λύση, όχι γιατί δεν θεωρεί κάτι τέτοιο αποδοτικό, αλλά επειδή στην πράξη δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.
«Tα πράγματα είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Του δίναμε ένα φάρμακο το οποίο παλιά μπορούσε να τον βοηθήσει, τώρα το φάρμακο δεν δουλεύει, έχουμε δύο επιλογές λοιπόν» εξήγησε ο καθηγητής.
« Ή θα αυξήσουμε την δόση του φαρμάκου, ή θα αλλάξουμε το φάρμακο» είπε χαρακτηριστικά, σκιαγραφώντας μία τακτική σκληρών μέτρων που δεν αποδίδουν.
Διευκρίνισε πως ή θα εφαρμοστεί στην πράξη ένα πολύ πιο αυστηρό lockdown ή θα πρέπει να αλλάξει η στρατηγική.
«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» τόνισε και πρόσθεσε πως «αυτό είναι ένα δίλλημα που δεν ξέρουμε πώς θα δουλέψει.»
Ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ακόμα ότι στην περίπτωση της εφαρμογής ενός σκληρότερου «lockdown» θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Αυτή είναι η λύση προκειμένου να δουλέψει, όπως είπε.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν μπορεί να καθορίσει αν ενδεχομένως τα νέα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα καθώς δεν είναι σε θέση να πει πώς θα περιοριστεί η κινητικότητα των ανθρώπων, που παραμένουν χαλαροί στην εφαρμογή των μέτρων.
«Δεν μπορώ να σας πω πως θα σταματήσουν κάποιοι νέοι να κάνουν πάρτι ή κάποιοι να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν από το ένα μέρος της Αθήνας στο άλλο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σας το πω κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα» τόνισε μεταξύ άλλων.
Επισήμανε δε, ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη ενώ θα έπρεπε να είναι σε επίπεδα Ηνωμένου Βασιλείου στο ζήτημα των εμβολιασμών είναι αρκετά πίσω.
Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ