Σάββατο 18.01.2025
More

    Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι ποινές που προβλέπονται – Τα επόμενα στάδια της διαδικασίας

    Η «μάχη των ελαφρυντικών», οι ποινές για εγκληματική οργάνωση και το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής 

    Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι πήρε τον λόγο αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου όπου ο Νίκος Μιχαλολιάκος και έξι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι ως ηγετική ομάδα εγκληματικής οργάνωσης.

    Συγκεκριμένα, 45 συνήγοροι από τους περίπου 100 δηλωθέντες στην έναρξη, αγόρευσαν τελικά στη δίκη. Πλέον, δίνεται η «μάχη των ελαφρυντικών» που είναι από τις πιο σημαντικές για τους υπερασπιστές κάθε κατηγορούμενου καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων. Αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που θα αιτηθούν στο δικαστήριο.

    Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης. Ελαφρυντικά, ανακοίνωση ποινών και το θέμα της αναστολής έκτισης ποινών. Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης λαμβάνει τον λόγο η εισαγγελέας η οποία υποβάλει στο δικαστήριο την πρόταση της επί των ελαφρυντικών εξειδικεύοντας για κάθε κατηγορούμενο. Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.

    Το δικαστήριο στη συνέχεια αποσύρεται σε διάσκεψη και επανέρχεται για να ανακοινώσει αν αναγνωρίζει ποια και σε ποιους ελαφρυντικά. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση «σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου.

    Μετά τα ελαφρυντικά η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών, ακολουθεί η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών. Οι ένοχοι είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο. Από αυτούς ο Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.

    Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση

    Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

    – Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)

    – Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

    Το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής

    Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία μπαίνει στο πλέον κρίσιμο θέμα, σε κάθε δίκη, που αφορά την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή οι δικαστές θα κρίνουν πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.

    Τον λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

    Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.

    Το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή.

    Σημειώνεται πως σε περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θα θεωρούταν τελεσίδικη και δεν θα ήταν εύκολο να προσβληθεί. Αν η αθώωση ήταν κατά πλειοψηφία δικαίωμα άσκησης έφεσης έχει ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου), είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ