Το πρόβλημα που δημιουργείται λόγω της συγκέντρωσης άστεγων προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας αποφάσισε έπειτα από μήνες να αντιμετωπίσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στεγάζοντας για μικρό χρονικό διάστημα, προσωρινά, όσους φθάνουν από τα νησιά.
Ο συνωστισμός άστεγων αλλοδαπών στην πλατεία Βικτωρίας προέκυψε τον Ιούνιο, όταν το υπουργείο αποφάσισε να μεταφέρει τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τα ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) των νησιών χωρίς μέριμνα για τη σίτιση και τη στέγασή τους το πρώτο χρονικό διάστημα.
Εκτοτε, πολλοί πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα καθώς και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα –αφού παρέμεναν για πολλές ημέρες ή και εβδομάδες στην πλατεία–, ωστόσο η δυναμικότητα των κέντρων έχει πλέον φθάσει στο ανώτατο όριο. Η ανάγκη εξεύρεσης λύσης αναδείχθηκε πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς μετά την καταστροφή της Μόριας αναμένεται ότι πάνω από 2.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Χρηματοδότηση από Ε.Ε.
Με βάση το νέο πρόγραμμα που θα θέσει σε πιλοτική εφαρμογή το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσοι πρόσφυγες φθάνουν από τα νησιά θα φιλοξενούνται για ένα δίμηνο έως ότου πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες εγγραφής τους στο πρόγραμμα HELIOS –το μόνο πρόγραμμα για την ένταξη προσφύγων που υφίσταται–, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται επιδότηση ενοικίου.
Την ίδια στιγμή, μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ότι στο τέλος του επόμενου μήνα σχεδιάζει να κλείσει τη δομή φιλοξενίας ευάλωτων αιτούντων άσυλο που λειτουργεί στις πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο και στεγάζει περίπου 100 ωφελουμένους. Στις πρώην κατασκηνώσεις διαμένουν 80 ωφελούμενοι ενήλικοι και 21 ασυνόδευτα ανήλικα, κορίτσια ηλικίας έως 17 ετών, κάποια από τα οποία έχουν επίσης παιδιά, και αγόρια έως 12 ετών.
Η δομή ασυνόδευτων δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της Unicef τον Απρίλιο, ενώ, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της οργάνωσης Lesvos Solidarity, που τώρα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία όλης της δομής, δεν έχουν λάβει άλλη χρηματοδότηση, ευρωπαϊκή ή εθνική, εκτός από τη βοήθεια που προσφέρουν ιδιώτες. «Αντίθετα», όπως επισημαίνουν, «το κράτος έχει απευθυνθεί πολλές φορές σε εμάς όποτε προέκυπτε κάποιο πρόβλημα από το 2015 και μετά».