Πιθανή θεωρεί την έλευση ενός 4ου κύματος κορωνοϊού από τον Σεπτέμβριο ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Ιατρικής
Πιθανή θεωρεί την έλευση ενός 4ου κύματος κορωνοϊού από Σεπτέμβριο στη χώρα μας ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Ιατρικής, Αθανάσιος Δημόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα είναι σαφώς πιο ήπιο από τα προηγούμενα, ενώ είπε πως είναι πιθανό τα άτομα που εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 να χρειαστούν μια αναμνηστική δόση πριν από το χειμώνα.
«Ένα τέταρτο κύμα θα εξαρτηθεί από τον βαθμό επίτευξης συλλογικής ανοσίας σε συνδυασμό με την τήρηση μέτρων αποτροπής της διασποράς του SARS-CoV-2, καθώς και την επικράτηση μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στην κοινότητα με αυξημένη μεταδοτικότητα», αναφέρει στo iefimerida.gr σχολιάζοντας ότι οι γνώμες των ειδικών ποικίλλουν ως προς την πιθανότητα και τις επιπτώσεις ενός τέταρτου κύματος.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ενός τέταρτου κύματος- Για την αποτροπή του απαιτείται ο εμβολιασμός του 80% -85% του πληθυσμού
Όπως εξηγεί, ο Ali Mokdad, Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή την έλευση ενός νέου πανδημικού κύματος, παρά την ταχεία αύξηση των εμβολιασμών. Ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να μειώνονται το καλοκαίρι, οι μολύνσεις αναμένεται να αυξηθούν ξανά το φθινόπωρο και πιθανόν ακόμα περισσότερο το χειμώνα. Ο αριθμός των θανάτων θα εξαρτηθεί κυρίως από το επίπεδο των εμβολιασμών μέχρι τότε καθώς και την παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών που θα υπάρχουν στην κοινότητα. Για να αποτραπεί ένα επερχόμενο νέο κύμα COVID-19, ο Καθηγητής Mokdad θεωρεί ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% -85% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους.
Παρακινδυνευμένη η πλήρης άρσης των μέτρων πριν την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού
Από την πλευρά της η Preeti Malani, Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σημειώνει ότι η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από το ποσοστό της κοινότητας που έχει ανοσία στον ιό. Εφόσον εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού τα κρούσματα της COVID-19 δεν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Τόσο ο Καθηγητής Mokdad όσο και ο Peter Katonah, Καθηγητής Ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA),τονίζουν ότι η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση από τους μη εμβολιασμένους είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Όσο δεν έχει διασφαλιστεί πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η πλήρης άρση των βασικότερων μέτρων αποτροπής της διασποράς της COVID-19 θεωρείται μάλλον παρακινδυνευμένη.
Η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα αυξάνει την πιθανότητα ανάδυσης νέων μεταλλάξεων
Επιπλέον, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι παρατηρήσεις του David Hardy, κλινικού Καθηγητή Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck, University of Southern California, ο οποίος διαφωνεί αναφορικά με την εποχικότητα του SARS-CoV-2. Η αύξηση του περασμένου χειμώνα, σημείωσε, συνέβη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ από ό,τι στα Βορειοανατολικά των ΗΠΑ, όπου μια εποχική τάση θα ήταν αναμενόμενη λόγω της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας. Οι αυξήσεις στα κρούσματα που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο δεν συνέβησαν λόγω αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες αλλά λόγω αλλαγών στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Παράλληλα, η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα αυξάνει την πιθανότητα ανάδυσης νέων μεταλλαγών του SARS-CoV-2 οι οποίες μπορεί να εμφανίζουν αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα στον εμβολιασμό. Η επικράτηση του Βρετανικού στελέχους Β.117 είναι ευνοϊκότερη έναντι άλλων στελεχών για τα οποία η αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων είναι υπό διερεύνηση όπως το στέλεχος της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.
Αναμνηστική δόση πριν το χειμώνα σε όσους εμβολιάστηκαν μέχρι τον Φεβρουάριο
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, εξηγεί ότι «η φθίνουσα πορεία της πανδημίας που παρατηρείται σε αρκετές χώρες το τελευταίο διάστημα, δεν σηματοδοτεί και το πέρας της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων επιδημικών κυμάτων». Παρά τις εντατικές ερευνητικές προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο, δεν έχει διαλευκανθεί με σαφήνεια η διάρκεια της φυσικής ανοσίας μετά από λοίμωξη COVID-19 και μετά τον εμβολιασμό με κάθε εμβόλιο. «Είναι πιθανό τα άτομα που εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 να χρειαστούν μια αναμνηστική δόση πριν από το χειμώνα, η οποία να βασίζεται και στα επικρατούντα στελέχη του SARS-CoV-2 κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Katonah δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα μεταλλαγμένα στελέχη όπως πριν από λίγους μήνες. Εάν τα στελέχη αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα, υπάρχει πλέον η τεχνογνωσία και το επιστημονικό υπόβαθρο ώστε τα εμβόλια να προσαρμοστούν κατάλληλα», καταλήγει ο κ. Δημόπουλος.