Η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα παρουσιάστηκε το απόγευμα κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας
Η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα παρουσιάστηκε το απόγευμα κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Έντονη η μετάδοση του κορωνοϊού εντός της οικογένειας
Παίρνοντας τον λόγο, η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως οι περισσότερες νέες μεταδόσεις του κορωνοϊού αφορούν σε ενδοοικογενειακή μετάδοση.
Όπως είπε, η εικόνα των γιατρών είναι πως το τελευταίο διάστημα έχουν αναγκαστεί συχνά να νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες. Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε πως η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική και έτσι, εφόσον ο ο ιός εισχωρήσει στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι.
Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως από την ιχνηλάτηση παρατηρείται πως τα νέα κρούσματα, που αφορούν σε νεαρά άτομα, δείχνουν πως ενώ αναφέρουν ότι γενικά ήταν προσεκτικοί και τηρούσαν τα μέτρα, βρέθηκαν με φίλους σε ανοιχτό χώρο, όπου δεν φορούσαν μάσκα για αρκετή ώρα.
3.000 ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα
Στη χώρα μας είχαμε αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, με τον κυλιόμενο ημερήσιο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημέρων να ξεπερνά για πρώτη φορά τις 3.000. Ωστόσο, πρέπει, σύμφωνα με την ειδικό, να λάβουμε υπόψη την αύξηση των διαγνώσεων, καθώς τη Δευτέρα, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν 75.000 τεστ.
Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός και ίσως εμφανίζει μια μικρή ύφεση από το 6,3 στο 6,1%, σχολίασε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Θα έχουμε πολλά, πολλά περισσότερα νέα κρούσματα», σημείωσε η λοιμωξιολόγος αναφερόμενη στις επόμενες ημέρες, με δεδομένο πως θα αυξηθούν οι διαγνώσεις λόγω των self test. «Αυτός είναι ο στόχος, να γίνονται περισσότερα τεστ και να εντοπίζουμε τους ασυμπτωματικούς ασθενείς», είπε.
Σε ό,τι αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, παρατηρείται μεν σταθεροποίηση, αλλά σε αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, Αντίθετα, επιδείνωση παρατηρείται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και στην Κρήτη.
Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη
Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε όμως και στους διασωληνωμένους, που έχουν αγγίξει τους 790. Όπως είπε, μόνο στη Θεσσαλονίκη, οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν, ενώ υπολογίζεται πως θα αυξηθούν περισσότερο το επόμενο διάστημα.
«Την εβδομάδα που μας πέρασε συζητήσαμε και την εισήγηση του υπουργείου Παιδείας για την επαναλειτουργία των λυκείων», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Η επαναλειτουργία θα γίνει σταδιακά και ανά βαθμίδα, με τους μέγιστους όρους ασφαλείας. Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών σε περιοχές όπως η Αχαΐα, τα Γιάννενα, η Δυτική Αττική, το Ηράκλειο, η Καρδίτσα κ.α.
Τα παιδιά βρίσκονται με φίλους τους, είτε σε σπίτια είτε σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σύμφωνα με έρευνα, παιδιά του Λυκείου φορούσαν τη μάσκα σε ποσοστό 98% όσο βρίσκονταν στο σχολείο, αλλά λιγότερο συχνά στον ελεύθερο χρόνο τους.
Το «όπλο» των self test
Η τακτική διάγνωση θα συμβάλει σημαντικά στον εντοπισμό του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που παρατηρείται στους εφήβους και με δεδομένο πως συχνά αυτοί είναι ασυμπτωματικοί, είπε η λοιμωξιολόγος.
Όμως, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. Στόχος είναι η επέκταση της χρήσης του self test σε όλους τους εργασιακούς χώρους.