Δευτέρα 25.11.2024
More

    Δύσκολοι καιροί για ενοικιαστές στη χώρα

    Την εκρηκτική διάσταση που έχει πάρει το πρόβλημα ενοικίασης ακινήτου στην Ελλάδα αναδεικνύει έρευνα της Eurostat για το 2023, από την οποία προκύπτει ότι το πρόβλημα είναι πολύ εντονότερο στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πάνω από ένας στους τέσσερις Έλληνες (26,1%) δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν δυσκολία για να ενοικιάσουν κατοικία, δύο φορές περισσότεροι από ό,τι στην ΕΕ (13%), ενώ σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες (44,6%) που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα αυτό.

    Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χώρες, όπως η Ρουμανία και η Σλοβακία, όπου πρακτικά δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα καθώς τα σχετικά ποσοστά ήταν μόλις 0,3% και 1,1%, αντίστοιχα, στο σύνολο του πληθυσμού.

    Μεγάλο είναι και το πρόβλημα στην εύρεση φοιτητικής στέγης, με τους γονείς να καλούνται να βάλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη, προκειμένου να στηρίξουν τα όνειρα των παιδιών τους μετά τον αγώνα που έκαναν προκειμένου να πετύχουν στις Πανελλαδικές και να κερδίσουν μία θέση στα ΑΕΙ της χώρας.

    Όπως διαπιστώνουν και οι ίδιοι, οι εκτός έδρας σπουδές είναι ιδιαιτέρως δαπανηρές κι αυτό γιατί τα μικρά διαμερίσματα, ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια, είναι είδος προς εξαφάνιση καθώς πολλοί ιδιοκτήτες έχουν διαθέσει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ οι τιμές των ενοικίων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, αλλά και την αυξανόμενη δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω τουρισμού.

    Πιο δύσκολη η ενοικίαση για τους μεγαλύτερης ηλικίας

    Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι περισσότερο δυσκολεύονται στην ενοικίαση σπιτιού οι άνω των 55 ετών σε σχέση με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες. ενώ στην ΕΕ ισχύει το αντίθετο.

    Συγκεκριμένα, για τους Ελληνες ηλικίας 55-64 ετών το ποσοστό που δυσκολεύονται φθάνει το 31% (12,8% στην ΕΕ) και για τους 65 και άνω το 38,9% (μόλις 6,7% στην ΕΕ), έναντι 26,4% για τις ηλικίες 16-29 (14,8% στην ΕΕ) και 22,7% για τις ηλικίες 30-54 ετών (14,7% στην ΕΕ).

    Από μία άλλη έρευνα της Eurostat σχετικά με τους πολίτες που έχουν βρεθεί κάποτε στη ζωή τους σε μία κατάσταση που δεν είχαν που να μείνουν και ήταν αναγκασμένοι να προσφύγουν σε προσωρινό κατάλυμα, το ποσοστό των Ελλήνων που βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση ήταν χαμηλό σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ