Σάββατο 18.01.2025
More

    ECDC: «Ανάσα» για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα

    Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της Ελλάδας στον ανανεωμένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC)

    Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της Ελλάδας στον ανανεωμένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) που καταγράφει την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού.

    Το ECDC ανανεώνει τα δεδομένα του κορωνοϊού για όλη την Ευρώπη, αναφορικά με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τον αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται ανά χώρα, αλλά και το ποσοστό θετικότητας που προκύπτει από αυτά. Διαχρονικά, η χώρα μας εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και κατά το δεύτερο, σφοδρότερο και για την Ελλάδα, κύμα του κορωνοϊού.

    Πιο ήπια η εικόνα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

    Στον χάρτη, που παρουσιάζει συνδυαστικά τα παραπάνω δεδομένα από την πανδημία του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ο οποίος ανανεώθηκε σήμερα, η Ελλάδα φαίνεται να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από το σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

    Ο συνδυαστικός χάρτης κρουσμάτων, τεστ και ποσοστού θετικότητας στην ΕυρώπηΟ συνδυαστικός χάρτης κρουσμάτων, τεστ και ποσοστού θετικότητας στην Ευρώπη

    Για την ακρίβεια, οι μόνες περιοχές που αποτυπώνονται με «πράσινο» (δηλαδή, ποσοστό θετικότητας μικρότερο του 4% και αριθμός νέων κρουσμάτων μικρότερος των 25 ανά 100.000 πληθυσμού) βρίσκονται στην Ελλάδα (Κρήτη, νησιά Ιονίου, Δωδεκάνησα και Ήπειρος) και στη Νορβηγία.

    Θυμίζουμε πως η χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα 510 νέα κρούσματα κορωνοϊού, παρά το γεγονός πως την Τετάρτη ο αριθμός των τεστ ήταν περιορισμένος εξαιτίας της αργίας των Θεοφανίων.

    Σχεδόν στο σύνολό της η χώρα μας βάφεται «πορτοκαλί», που υποδηλώνει πως ο βαθμός θετικότητας υπερβαίνει κατά τι το 4%, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να μην υπερβαίνει (με εξαίρεση τη Ροδόπη, τη Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία) τα 150. Xρωματισμένη «πορτοκαλί» ανά την Ευρώπη είναι η Φινλανδία, μεγάλο μέρος της Νορβηγίας και η Κορσική.

    Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο», δηλαδή καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

    Μικρότερο του 4% το ποσοστό θετικότητας στον κορωνοϊό

    Ακόμη πιο ενθαρρυντική μοιάζει η εικόνα της χώρας μας αναφορικά με το ποσοστό θετικότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, το ποσοστό θετικότητας στον κορωνοϊό είναι μικρότερο του 4%.

    Το ποσοστό αυτό -θυμίζουμε- είχε επισημάνει ο Σωτήρης Τσιόδρας λίγες ημέρες πριν η χώρα μπει σε lockdown τον περασμένο Οκτώβριo, ως δείκτη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Πριν από έναν μήνα ακριβώς, στις 7 Δεκεμβρίου, το ποσοστό θετικότητας υπολογιζόταν σε 7%.

    Ο ανανεωμένος χάρτης του ECDC για το ποσοστό θετικότητας στον κορωνοϊό στην Ευρώπη

    Ο ανανεωμένος χάρτης του ECDC για το ποσοστό θετικότητας στον κορωνοϊό στην Ευρώπη

    Στον χάρτη, το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών καταγράφει ποσοστό θετικότητας άνω του 4%, με εξαίρεση τις σκανδιναβικές χώρες (πλην της Σουηδίας) και τη μικρή νησιωτική χώρα της Μάλτας.

    Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ