Παρασκευή 22.11.2024
More

    Εφαρμογή Covid-19 για smartphones ετοιμάζει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Τη δημιουργία μιας εφαρμογής smartphone για τον κορωνοϊό σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr, η νέα εφαρμογή θα έχει ως βασικό στόχο την ενημέρωση των ταξιδιωτών στην Ελλάδα, στα πρότυπα των apps που είναι ήδη διαθέσιμα σε ψηφιακές χώρες.

    Το σκεπτικό αποτυπώνεται στη βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 που παρουσιάστηκε από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Η εφαρμογή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα παρέχει πληροφορίες για το καθεστώς που ισχύει στη χώρα, τα συνακόλουθα έγγραφα και θα συνδέεται με τα ξενοδοχεία αναφοράς.

    Μέσω της εφαρμογής, οι επισκέπτες στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται με δεδομένα πραγματικού χρόνου για την εξέλιξη της πανδημίας ανά περιφέρεια και προορισμό.

    Η εφαρμογή θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το καθεστώς που ισχύει από τη χώρα προέλευσης του ταξιδιώτη ο οποίος επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα και τα συνακόλουθα ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ θα συνδέεται και με τα ξενοδοχεία αναφοράς.

    Οι χρήστες της εφαρμογής θα ενημερώνονται για τα νοσοκομεία αναφοράς, τις υγειονομικές υπηρεσίες και θα λαμβάνουν χρήσιμες τουριστικές πληροφορίες ανά περιοχή σε σχέση με τον Covid – 19.

    Ειδικές υπηρεσίες προβλέπονται μέσω της εφαρμογής για άτομα με αναπηρία, ενώ μεταξύ των βασικών στόχων είναι η βελτίωση της επικοινωνίας και της διαδραστικότητας με τους επισκέπτες, η παροχή πιο έξυπνης και εξειδικευμένης εμπειρίας στους ταξιδιώτες και η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης σε αιτήματα ιδιωτών, επαγγελματιών και εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις για τις προδιαγραφές της εφαρμογής μετά από την ολοκλήρωση δοκιμών.

    Τι ισχύει στην Ευρώπη

    Η απόφαση για την ανάπτυξη εθνικής εφαρμογής για τον κορωνοϊό λαμβάνεται στην Ελλάδα με καθυστέρηση σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

    Από την αρχή της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε τις προσπάθειες δημιουργίας εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών μέσω του δικτύου eHealth, το οποίο συνδέει τις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την ψηφιακή παροχή υπηρεσιών υγείας.

    Τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων, τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών για τον Covid – 19 οι οποίες είναι διαθέσιμες σε κάθε κράτος, προκειμένου να είναι εφικτή η ασφαλής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους.

    Τον Οκτώβριο τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία συνδέει όλες τις εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών μέσω κινητών τηλεφώνων για τον Covid – 19 που έχουν αναπτυχθεί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

    Η πύλη διαλειτουργικότητας όπως ονομάζεται, αποτελεί μία ψηφιακή υποδομή η οποία εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ των εθνικών εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες με την έγκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα, ξεκίνησαν δοκιμές για την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επίσημων εφαρμογών που λειτουργούν στη Γερμανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία και την Τσεχία.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στη Γερμανία και την Ιρλανδία, οι εφαρμογές έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλείς, τα έως τώρα αποτελέσματα από τη χρήση τους είναι πενιχρά.

    Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες για τα ταξίδια, με αποτέλεσμα να ισχύουν διαφορετικές διαδικασίες από χώρα σε χώρα αναφορικά με κρίσιμα ζητήματα όπως το καθεστώς καραντίνας.

    Πώς λειτουργούν οι εφαρμογές

    Όλες οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες λειτουργούν σε εθελοντική βάση. Σε περίπτωση που νοσήσουν από κορωνοϊό, οι πολίτες που τις χρησιμοποιούν μπορούν να καταχωρήσουν το αποτέλεσμα της διαγνωστικής τους εξέτασης στην εφαρμογή μέσω της δημόσιας υγειονομικής αρχής στην οποία υπάγονται.

    Όταν ολοκληρωθεί η καταχώρηση του αποτελέσματος, η ηλεκτρονική ιχνηλάτηση επαφών ενεργοποιεί την αποστολή ανώνυμων ειδοποιήσεων στα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή ο χρήστης που είναι φορέας του ιού. Για να λάβει κάποιος ειδοποίηση, θα πρέπει να έχει βρεθεί για χρονικό διάστημα άνω των 15 λεπτών και σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από τον φορέα του Covid – 19.

    Τα άτομα αυτά λαμβάνουν ειδοποίηση ότι πιθανώς έχουν εκτεθεί στον ιό και ενημερώνονται για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, όπως για παράδειγμα να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υγειονομική αρχή, να παραμείνουν σε απομόνωση στο σπίτι τους ή να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο.

    Ορισμένες από τις εφαρμογές, όπως εκείνη του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS Covid – 19 App) την οποία έχουν κατεβάσει περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ειδοποιεί τους πολίτες σε περίπτωση που εντοπιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην περιοχή που βρίσκονται.

    Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Κομισιόν, οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών λειτουργούν με τρόπο ο οποίος δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, καθώς η ειδοποίηση γίνεται με τη χρήση κωδικών οι οποίοι ανταλλάσσονται μέσω Bluetooth σε μικρή απόσταση.

    Για την προστασία προσωπικών δεδομένων, οι εφαρμογές δεν χρησιμοποιούν γεωεντοπισμό και δεδομένα μετακίνησης, ενώ θα απενεργοποιούνται αυτόματα στο τέλος της πανδημίας. Η λειτουργία των εφαρμογών ιχνηλάτησης βασίζεται στην τεχνολογία που δημιούργησαν από κοινού η Google και η Apple (Exposure Notifications System), προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια περιορισμού του κορωνοϊού.

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ