Κυριακή 26.01.2025
More

    Έφυγε από τη ζωή ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

    Πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, σε ηλικία 95 ετών το Σάββατο το πρωί.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος νοσηλευόταν από τον Δεκέμβριο σε νοσοκομείο των Τιράνων. Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν την εκπνοή του 2024, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία» Τιράνων με εποχική ίωση.

    Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας γαστρορραγίας. Για τον λόγο αυτό, χρειάστηκε να γίνει στις 3/1 η αεροδιακομιδή του από τα Τίρανα στην Αθήνα με αεροσκάφος C-27J, το οποίο διέθεσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

    Ο Αρχιεπίσκοπος εισήχθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου λίγες μέρες μετά η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και διασωληνώθηκε.

    Την Παρασκευή, ο Αναστάσιος βρισκόταν σε κατάσταση πολυοργανικής ανεπάρκειας, ενώ όπως είχε γνωστοποιηθεί είχε υποβληθεί και σε τραχειοστομία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συνδέθηκε με την ελεύθερη Αλβανία, το 1991. Εκείνα τα Χριστούγεννα, σε έναν ερειπωμένο ναό του Ευαγγελισμού στα Τίρανα, ο Αναστάσιος-Πατριαρχικός Έξαρχος, τότε, έδινε με τη φωνή του ελπίδα στους ταλαιπωρημένους ορθοδόξους Χριστιανούς της Αλβανούς. «Είμαι εδώ, για να σας βοηθήσω όλους μαζί αλλά και καθένα σας χωριστά να βρείτε ξανά, χωρίς τον φόβο φυλακίσεως, διωγμού ή θανατικής ποινής, τον Θεό». Και κράτησε τον λόγο του.

    Αρχιεπίσκοπος πια, από τις 2 Αυγούστου του 1992, αναστήλωσε τις γκρεμισμένες και έχτισε κι άλλες, νέες, περίπου 90. Επισκεύασε 140 ναούς και αναστήλωσε 5 μοναστήρια και 70 ναούς-μνημεία. Ενδιαφέρθηκε για την Παιδεία: Ίδρυσε Θεολογική Ακαδημία στο Δυρράχιο, σ’ ένα σύγχρονο συγκρότημα κτηρίων στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου. Από τον Σεπτέμβριο του 1998 ίδρυσε στο Αργυρόκαστρο το Εκκλησιαστικό Λύκειο «Τίμιος Σταυρός». Φοιτούν πάνω από 100 μαθητές, έχει αναδείξει 130 νέους κληρικούς- όλοι Αλβανοί υπήκοοι. Ίδρυσε τα πρώτα δύο ΙΕΚ στην Αλβανία. Ένα στα Τίρανα και το άλλο έξω από το Αργυρόκαστρο.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έφτιαξε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Στα Τίρανα έχτισε το Ορθόδοξο Διαγνωστικό Κέντρο του «Ευαγγελισμού», που είναι το πλέον σύγχρονο στην Αλβανία. Έχει 24 ειδικότητες, και κάθε μήνα εξετάζονται 6.000 ασθενείς, χωρίς διάκριση θρησκεύματος. Ιατρικά κέντρα λειτουργούν στο Γεωργουτσάτι, την Καβάγια, τη Λιούσνια και την Κορυτσά, ενώ μία κινητή οδοντιατρική μονάδα προσφέρει τις υπηρεσίες της σε σχολεία. Έχει ιδρύσει ορφανοτροφείο στο Δυρράχιο -τώρα ετοιμάζει γηροκομείο.

    Δεν έκανε ποτέ διακρίσεις, φυλετικές ή θρησκευτικές. Ήρθε αντιμέτωπος πολλές φορές με εμπόδια από τα εθνικιστικά στοιχεία της χώρας που τον ήθελαν εκτός Αλβανίας, επειδή είναι Έλληνας. Απειλήθηκε ακόμη και η ζωή του. Μια ματιά στο παράθυρο του γραφείου λέει πολλά: τρυπημένο από σφαίρα το 1997, σε απόπειρα δολοφονίας του.

    Παρά τις προκλήσεις, ο Αναστάσιος δεν παραιτήθηκε ποτέ από την αφοσίωσή του στην αγάπη και την αλληλεγγύη, κερδίζοντας την εκτίμηση του λαού.

    Ο Αναστάσιος γεννήθηκε το 1929 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Ολοκληρώνοντας τη βασική  του εκπαίδευση, ακολούθησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄όπου το 1952 έλαβε το πτυχίο του. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, συμμετείχε ενεργά σε οργανώσεις ορθόδοξης νεολαίας. Το 1959 ίδρυσε το πρώτο ιεραποστολικό περιοδικό της Ελλάδας, με τίτλο Πορευθέντες, το οποίο τρία χρόνια αργότερα εξελίχθηκε στο «Διορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο», συμβάλλοντας στην ελληνική ιεραποστολική δραστηριότητα του 20ού αιώνα.

    Το 1960 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος, ενώ το 1964 έγινε Αρχιμανδρίτης. Παράλληλα, ξεκίνησε ιεραποστολικές δραστηριότητες στην Αφρική, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ουγκάντα, όπου έμαθε τις τοπικές γλώσσες. Ωστόσο, η παραμονή του εκεί διακόπηκε λόγω ελονοσίας. Ακολούθως, από το 1965 έως το 1969, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στις Φιλοσοφικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αμβούργου και Μαρβούργου στη Γερμανία, εστιάζοντας στη θρησκειολογία, την εθνολογία και την ιεραποστολική, με υποτροφία του Ιδρύματος Alexander von Humboldt. Την ίδια περίοδο (1966-1969), δίδασκε νεοελληνική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μαρβούργου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ