Τι εκτιμούν για τις μεταλλάξεις
Την ανησυχία τους για την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού εκφράζουν οι ειδικοί, που εμφανίζονται προβληματισμένοι για την αύξηση των κρουσμάτων, τον αριθμών εισαγωγών αλλά και των διασωληνώσεων.
Χθες, Κυριακή, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 262, έναντι 249 που ήταν την προηγούμενη ημέρα. Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός εισαγωγών, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ. Μάλιστα, τόνισε ότι σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε ότι τα νοσοκομεία της Αττικής θα φτάσουν στο 100% της πληρότητάς τους σε κλίνες ΜΕΘ, γύρω στις 21 Μαρτίου.
«Η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης.
Οι ειδικοί ανησυχούν και από τη συνεχή καταγραφή μολύνσεων από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε απότομη αύξηση των κρουσμάτων αυτών, σημειώνοντας πως πλέον ανέρχονται συνολικά σε 403, από 236 την προηγούμενη ημέρα.
«Ένα επιπλέον πρόβλημα προστίθεται το θέμα των μεταλλάξεων. Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας. Τα δεδομένα που έχουμε για τα εμβόλια είναι ότι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται, τουλάχιστον για την βρετανική μετάλλαξη. Για την νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη υπάρχει μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκή. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα όλοι. Όσο μένουμε ανεμβολίαστοι οι πιθανότητες να έρθουν καινούργιες μεταλλάξεις αυξάνονται», ανέφερε χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ο Χαράλαμπος Γώγος.
«Μεγάλη επιδημιολογική πίεση»
Παράλληλα, ο κ. Γώγος χαρακτήρισε ως ανησυχητικές τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο.
«Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα οπουδήποτε κι αν γίνεται. Φυσικά είναι καλύτερα, λιγότερο βλαπτικός σε ανοιχτούς χώρους. Οι εικόνες σήμερα είναι ανησυχητικές. Είμαστε σε μεγάλη πίεση επιδημιολογική. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση», ανέφερε μιλώντας στο Mega.
Προς το παρόν, επαρκή τα μέτρα
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, χαρακτήρισε ως επαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα, επισημαίνοντας πάντως ότι αν αλλάξουν τα δεδομένα το επόμενο διάστημα, αν αλλάξει δραματικά η κατάσταση, θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν οι μεταλλάξεις.