Το λαϊκό προσωπικό βοηθά ουσιαστικά στην επιτέλεση του ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας
Το κράτος θα καλύψει μέρος της ετήσιας δαπάνης για τη μισθοδοσία του λαϊκού προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων που δεν ανήκουν στο δημόσιο τομέα και είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, δηλαδή δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προυπολογισμό.
Πρόκειται για αίτημα που είχε υποβάλει η Ιερά Σύνοδος και ανταποκρίθηκε θετικά ε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ευχαρίστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Το λαϊκό προσωπικό, βοηθά ουσιαστικά στην επιτέλεση του ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, το οποίο, παρά την κρίση και την ελαχιστοποίηση των εσόδων, λόγω της αναστολής λειτουργίας των ιερών ναών, δε σταμάτησε να προσφέρεται, ενώ και κανένας λαϊκός εργαζόμενος δεν απολύθηκε κατά το διάστημα αυτό.
Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξεδόθη σήμερα από τη ΔΙΣ, μετά τη συνεδρίαση για τον Μάρτιο, ο πρόεδρος και τα μέλη της ευχαρίστησαν την κυβέρνηση και ευχήθηκαν «κάθε παρά Θεού ευλογία, δύναμη και σοφία, ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την δεινή κατάσταση της Πατρίδας εκ της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19».
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως για τα στατιστικά στοιχεία όλων των εκκλησιαστικών σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αφορούν τις επιτυχίες των αποφοίτων τους κατά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020, τα οποία στάλθηκαν από το οικείο Τμήμα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Επιπλέον, η ΔΙΣ ενέκρινε το νέο διακριτικό τίτλο «Συνύπαρξις – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, καθώς και την ετήσια έκθεση περί των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.
Ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, πρόεδρος του φορέα, ενημέρωσε τη ΔΙΣ ότι κατά τον ένα χρόνο λειτουργίας του εν λόγω προγράμματος φιλοξενούνται στις τέσσερις δομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 154 παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων, στα οποία η Εκκλησία, χωρίς καμία προσηλυτιστική διάθεση, εκτός της ασφαλούς στέγης, προσφέρει και εκπαιδευτικά προγράμματα, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ψυχολογική υποστήριξη.
Τέλος, η ΔΙΣ ασχολήθηκε με θέματα Συνοδικών Επιτροπών και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.