Το θέμα της δυνατότητας ένταξης της συμβατικής εκτροφής πουλερικών για παραγωγή αυγών ή κρέατος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022, που απασχολεί τον κλάδο πτηνοτροφίας στην Ήπειρο και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, είχε φέρει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση (αρ. πρωτ.: 687/2022) προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Παράλληλα, ερωτάτο ο αρμόδιος Υπουργός αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η ένταξη στις ρυθμίσεις του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 των θετικά αξιολογηθέντων σχεδίων του 5ου Κύκλου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Στην απάντησή του προς τον Σταύρο Καλογιάννη, ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάσης, επισυνάπτει έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Ορ. Καβαλάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχοντας βασική επιδίωξη τη μεγιστοποίηση του οφέλους στην εθνική οικονομία από την χορήγηση, μέσω των Αναπτυξιακών Νόμων, ιδιαίτερα σημαντικών δημόσιων πόρων στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, σχεδίασε και πρότεινε τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την παροχή κινήτρων στις ιδιωτικές επενδύσεις, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και αποτέλεσε τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022.
Στον Αναπτυξιακό Νόμο ιδιαίτερη αντιμετώπιση τυγχάνουν οι επενδύσεις του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησής του, εφόσον έχει θεσπιστεί και διακριτό, Θεματικό Καθεστώς Ενισχύσεων (Αγροδιατροφή, πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, αλιεία, υδατοκαλλιέργεια), με σκοπό την ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες προσδιορίζονται με την έκδοση κοινών αποφάσεων των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με την υπ ́ αριθμ. 94084/2022 απόφαση του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης προκηρύχθηκε το καθεστώς ενίσχυσης της Αγροδιατροφής – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων, ενώ για τον προσδιορισμό των επιλέξιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, το είδος των ενισχυόμενων δαπανών, τις προϋποθέσεις, τους όρους, τους περιορισμούς και τις προδιαγραφές των παρεχόμενων ενισχύσεων εκδόθηκαν οι ΚΥΑ 92195/2022 και 92172/2022 (των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης).
Στις επιλέξιμες δραστηριότητες του τομέα ζωικής παραγωγής, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους εναλλακτικούς τύπους εκτροφών, τόσο για την παραγωγή κρέατος, όσο και για την παραγωγή αυγών βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας βοσκής.
Αντίθετα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της προσπάθειας αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της πρωτογενούς παραγωγής, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, για τις συμβατικές μονάδες εκτροφής επιλέξιμες είναι μόνο οι δραστηριότητες εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μονάδων».
Σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 των θετικά αξιολογηθέντων σχεδίων του 5ου Κύκλου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ο κ. Καβαλάκης αναφέρει πως το Υπουργείο Ανάπτυξης, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και των εκτιμήσεων από τους Φορείς Εφαρμογής των Αναπτυξιακών Νόμων, έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την αποτελεσματικότερη ανακατανομή των σχετικών κονδυλίων, επιδιώκοντας την κατά το δυνατόν κάλυψη του συνόλου των αναγκών.