Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για την πολύνεκρη έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε εργαζόμενες. Οι αρχές εξετάζουν εκτενώς το σύνολο των κατασχεμένων εγγράφων της επιχείρησης, προκειμένου να διαμορφώσουν σαφή εικόνα για τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.
Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μετέβη το βράδυ της Τετάρτης στα Τρίκαλα, ενώ σήμερα αναμένονται νέες καταθέσεις, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα. Στο επίκεντρο βρίσκονται μηχανολόγοι, τεχνικοί εγκαταστάσεων και εκπρόσωποι εταιρειών που είχαν πιστοποιήσει τη λειτουργία των δεξαμενών προπανίου και του δικτύου σωληνώσεων.
Κατά τους ελέγχους φέρονται να έχουν εντοπιστεί παραλείψεις και παρατυπίες τόσο στις δεξαμενές όσο και στα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα μπορούσαν, σύμφωνα με τις αρχές, να έχουν αποτρέψει ή εντοπίσει εγκαίρως τη διαρροή προπανίου που οδήγησε στην έκρηξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης υπέδειξε συγκεκριμένο μηχανολόγο ως υπεύθυνο για την εγκατάσταση των δύο υπέργειων δεξαμενών και των σωληνώσεων. Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να αρνείται ότι ανέλαβε το έργο, υποστηρίζοντας πως κατά το επίμαχο διάστημα βρισκόταν εκτός Τρικάλων.
Η διερεύνηση επικεντρώνεται στα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε πέντε τόμους εγγράφων που έχουν κατασχεθεί από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Παλαιότερη υπόθεση για υγραέριο
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα» είχε ελεγχθεί στο παρελθόν για υπόθεση παράνομης διακίνησης υγραερίου. Όπως αναφέρεται, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ του Τελωνείου Λάρισας είχε προχωρήσει σε παραπομπή πέντε ατόμων στη Δικαιοσύνη, μεταξύ των οποίων και του ιδιοκτήτη της εταιρείας, για τιμολόγια αγοράς υγραερίου που εμφανιζόταν ως βιομηχανικό αλλά σύμφωνα με την υπόθεση διατέθηκε σε πρατήρια καυσίμων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να δηλωνόταν αγορά βιομηχανικού υγραερίου, με αποτέλεσμα την είσπραξη διαφοράς φόρου, ύψους περίπου 360 ευρώ ανά τόνο. Η εταιρεία, πάντως, φέρεται να συμμορφώθηκε καταβάλλοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Η έρευνα για τα αίτια της έκρηξης συνεχίζεται, με τις αρχές να εξετάζουν τόσο τεχνικές παραμέτρους όσο και τυχόν διοικητικές ή ποινικές ευθύνες.








