Τι είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Την άποψη για το σταδιακό άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων ενώ η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Πέμπτης (18/3), ο πρόεδρος του ΠΙΣ τοποθετήθηκε και για το θέμα της επίταξης γιατρών του ιδιωτικού τομέα στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας.
Αναφερόμενος στον σχεδιασμό για σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «Δεν ξέρω αν στις 22 ή στις 29 του μήνα είναι η σωστή ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο». Και πρόσθεσε: «Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δε σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δε φέρνει αποτέλεσμα».
«Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί το τελεσίγραφο»
Σχετικά με το θέμα της επίταξης των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε ότι δεν έχει πλήρη ενημέρωση και δεν γνωρίζει σε ποιους αναφερόταν ο κ. Κικίλιας. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν αριθμοί γιατρών αυτών των ειδικοτήτων απεριόριστοι, που να μην απασχολούνται ήδη στην κοινότητα. Επειδή είμαστε σε μια φάση με μεγάλη δυσκολία, ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί η εκπλήρωση του τελεσιγράφου. Τα τελεσίγραφα δεν είναι και ο πιο ελκυστικός τρόπος για να απευθυνθεί κανείς σε επιστήμονες αυτή τη στιγμή. Βεβαίως θα έπρεπε να είχαν ήδη διοριστεί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά ας μείνουμε σε αυτή τη στιγμή στην επιθυμία όλων να συνδράμουν στη λύση του προβλήματος και ας ελπίσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά. Μαζί με την μετακίνηση των ιδιωτών γιατρών θα πρέπει να μετακινηθούν και οι ασθενείς τους στα νοσοκομεία», ανέφερε.
«Το ζητούμενο είναι το πόσοι ιδιώτες γιατροί μπορούν να προσφέρουν, και οι οποίοι δεν έχουν ήδη σημεία στα οποία εργάζονται προσφέροντας. Το θέμα είναι πώς θα φροντίσουμε να μην προέλθει ζημία με αυτή την κίνηση. Δεν γνωρίζω πόσοι είναι οι γιατροί που μπορούν να επιταχθούν. Αν όλα τα κρεβάτια της χώρας γεμίσουν με ασθενείς με κορονοϊό, ιδιωτικά και δημόσια, τότε άλλες παθήσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν είναι απλό να πάρουμε όλα τα κρεβάτια που έχει η χώρα και να τα κάνουμε covid. Ήδη παίρνουν ιδιωτικά νοσοκομεία non covid περιστατικά», συνέχισε.
«Δεν υπήρχε απροθυμία των ιδιωτών γιατρών, ούτε το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Εμείς γνωρίζουμε ότι γιατροί είχαν δηλώσει ότι είναι διαθέσιμοι και δεν μπορούσαν να απορροφηθούν στο σύστημα. Στη Θεσσαλονίκη ακόμα και σήμερα διακομίζονται ασθενείς με άλλες παθήσεις από το κρατικό σύστημα στον ιδιωτικό τομέα», εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος.