Κυριακή 24.11.2024
More

    Εύβοια: Σέρβοι, Σλοβάκοι και Ελληνες πυροσβέστες στη μάχη με τις αναζωπυρώσεις (βίντεο)

    Κανείς δεν μπορεί να διακρίνει μέσα στους καπνούς ποια είναι η κίνηση της φωτιάς

    Απρόβλεπτο το κάθε μέτωπο. Μικρά ή μεγαλύτερα μέτωπα που το ξημέρωμα έδειχναν να μην απειλούν οικισμούς στη φωτιά στην Ευβοια, τώρα έχουν γίνει μία ακόμη απειλή.

    Οι μάχες μέσα στους καπνούς συντεταγμένα δίνονται σε δύο σημεία για να μην περάσει η φωτιά με κατεύθυνση προς την Ιστιαία ή την Αιδηψό. Πρόκειται για ένα δάσος που δεν έχει καεί από την Παναγία Ντινιούς προς Ιστιαία , από Αβγαριά μέχρι Γαλατσώνα. Στο πρώτο σημείο είναι ένα ρέμα που δημιουργεί μία χοάνη και από εκεί μπορεί να κινηθεί ανεξέλεγκτα η φωτιά, γι αυτό και έχουν πέσει στη μάχη Ελληνες, Σέρβοι, Σλοβάκοι πυροσβέστες μαζί με τους εθελοντές και τους κατοίκους.

    Στις φωτιές μεταξύ Αβγαριά και Γαλάτσωνα πυροσβεστικές δυνάμεις από Σερβία και Σλοβακία βρίσκονται στο μέτωπο και δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που συνεχίζουν να καίνε. Η μάχη δίνεται στο ρέμα που έως τώρα δεν είχε κάψει η φωτιά. Μάλιστα είναι καθοριστικό το σημείο, καθώς αν περάσει από εκεί η φωτιά θα κατευθυνθεί στην Ιστιαία.

    Το μέτωπο στις Καματριάδες που δόθηκε μία μάχη διαρκείας για να ανακοπεί η πορεία του με κατεύθυνση προς την Αιδηψό είναι υπό έλεγχο. «Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα γιατί ρίξαμε νερό. Με εναέρια και επίγεια μέσα», σημειώνει ο dήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Η φωτιά όμως δεν τέλειωσε. Οι άνεμοι στρέφουν το συγκεκριμένο μέτωπο προς το χωριό Γαλατσάδες. Το σύνολο των δυνάμεων έχουν παραταχθεί στο δρόμο Καματριάδες-Καμάρια και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία αντιπυρική ζώνη για να μην περάσει η φωτιά προς την Καστανιώτισσα. Ωστόσο πυροσβεστικές δυνάμεις αρχίζουν και αναπτύσσονται και στην Καστανιώτισσα όπως και στα Καμάρια για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τους επιτελείς της πυροσβεστικής η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη καθώς, μέχρι τώρα, λόγω των καπνών δεν είχαν στη συγκεκριμένη περιοχή βοήθεια από εναέρια μέσα.

    Πόσες δυνάμεις επιχειρούν στις φωτιές στην Εύβοια

    Η δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων τριών (3) Ε/Π από Σερβία, δύο (2) Ε/Π από Ελβετία, ενός (1) της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο (2) Ε/Π της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός (1) Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

    Πονοκέφαλος παραμένουν οι αναζωπυρώσεις και τα μικρά μέτωπα που στη συνέχεια μεγαλώνουν. Πρόκειται για ένα σκηνικό που είδαμε και τις προηγούμενες μέρες να επαναλαμβάνεται διαρκώς. Περιφερειακά από το Πευκί, το Αρτεμίσιο και το Ασμήνι οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς τα πού θα κινηθούν.

    Στις Γούβες δεν κινδυνεύει άμεσα το χωριό. Μέχρι τώρα έχει δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις της φωτιάς και άντεξε μεν αλλά με σοβαρές ζημιές. Οι φόβοι για αναζωπύρωση διαφόρων σημείων και για επέκταση είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει ενδιάμεσα ένα τμήμα δάσους που δεν έχει καεί. Στα Ελληνικά και στο Ψαροπούλι αλλά και στο δρόμο που ενώνει τα δύο αυτά χωριά η νύχτα ήταν μεγάλη. Η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερη ένταση. Η ανθρώπινη ζώνη που έγινε όμως εκεί δεν επέτρεψε να επεκταθεί και να απειλήσει σπίτια.

    Τέλος μείζον είναι το θέμα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζημιά στο δίκτυο είναι μεγάλη, καθώς χιλιάδες κολώνες έχουν «θυσιαστεί» και τα περισσότερα χωριά είναι χωρίς ηλεκτρικό. Πολλά από αυτά είναι επίσης χωρίς νερό και τα αντλιοστάσια δεν δουλεύουν.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ