Πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων «γράφουν» οι δικαιούχοι του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» των 238 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, από τους περίπου 7.000 πολίτες των οποίων τα ηλιακά συστήματα έχουν ήδη ηλεκτριστεί και έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα παραστατικά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν λάβει τα ποσά που δικαιούνται. Πηγές της αγοράς αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ότι οι τυχεροί δικαιούχοι δεν ξεπερνούν τις λίγες
Παρέμβαση
Αν και επίσημα στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, όπως ανέφεραν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το πρόβλημα έχει προκαλέσει την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας προς τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και τον σύμβουλο του προγράμματος την PwC, προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Συνολικά, από τις 2 Μαΐου του 2023 έως τις 15 Μαΐου 2024 οπότε έκλεισε η πλατφόρμα του προγράμματος, υποβλήθηκαν 15.945 αιτήσεις από νοικοκυριά για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με αρκετά εξ αυτών να ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων, για τα οποία είχε προβλεφθεί ενισχυμένο ποσοστό επιδότησης.
Από τον συνολικό προϋπολογισμό των 238 εκατ. ευρώ, τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν το επιμέρους πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» το οποίο «άνοιξε» στα τέλη Μαρτίου και έως τη λήξη του είχε δεχθεί 5.540 αιτήσεις από αγρότες. Η έκδοση του προσωρινού πίνακα υπαγωγών αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας, με την ελπίδα ότι μέσα σε ένα εξάμηνο τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα έχουν πάρει όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Η επιδότηση
Η συνολική επιδότηση ενός συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και τα 16.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για τους αγρότες. Ειδικότερα, η επιδότηση του συστήματος φτάνει το 65% για τα νοικοκυριά και το 40% για τους αγρότες, ενώ της μπαταρίας αποθήκευσης ενέργειας κυμαίνεται από
90% έως 100% Γενικότερα, όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς ο μέσος όρος επιδότησης ανά νοικοκυριό υπολογίζεται στις 10.000 ευρώ.
Η διαδικασία πιστοποίησης του ποσού επιχορήγησης διενεργείται από τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ελεγχθεί η πληρότητα και η ορθότητα των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί με την αίτηση επιχορήγησης καθώς και των παραστατικών (αντίγραφα λιανικών συναλλαγών, τεχνικά φυλλάδια εξοπλισμού κ.ά.) που έχουν προσκομιστεί από τον ωφελούμενο.
Ο έλεγχος
Κατά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ο ΔΕΔΔΗΕ επικαιροποιεί το τελικό ποσό και ο ωφελούμενος ενημερώνεται μέσω email για την έγκριση και το τελικό ποσό που δικαιούται. Κατόπιν τελικής έγκρισης της αίτησης και πιστοποίησης του ποσού επιχορήγησης, ο ωφελούμενος μπορεί να προσδιορίσει και να επιμερίσει ο ίδιος με την είσοδο του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τον τρόπο καταβολής της επιχορήγησης προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ληφθεί το πιστοποιημένο επιχορηγούμενο ποσό.
Η καταβολή του ποσού επιχορήγησης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λογαριασμό του ωφελούμενου, σε περίπτωση που έχει εξοφλήσει ο ίδιος τη δαπάνη, ή της εταιρείας που έχει αναλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού και της μπαταρίας. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ειδικά για τις εταιρείες προμήθειας το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς έχουν χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια πολλά έργα νοικοκυριών αλλά έχουν εισπράξει τις επιδοτήσεις για ελάχιστα από αυτά. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν προβλέπεται χορήγηση προκαταβολής και η καταβολή της επιχορήγησης γίνεται στο σύνολό της, απολογιστικά.