Σάββατο 19.04.2025
More

    Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος έως το Ταίναρο

    Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ ενισχύοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας

    H Ελλάδα προχώρησε στην επίσημη ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος, επεκτείνοντας την εθνική δικαιοδοσία σε θαλάσσιες περιοχές έως το ακρωτήριο Ταίναρο — το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής χώρας.

    Η απόφαση για την ΑΟΖ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Απριλίου 2025 (Τεύχος Α’ 59/17.04.2025) και σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα στην ενίσχυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982.

    Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο

    Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, μέσω του οποίου για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος χαρτογραφεί και καθορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες εντός των θαλάσσιων ζωνών του. Η προσέγγιση αυτή εναρμονίζεται πλήρως με την Οδηγία 2014/89/ΕΕ, αξιοποιώντας παράλληλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Η ανακήρυξη της ΑΟΖ στηρίζεται στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία, η οποία υπεγράφη το 2020 και τέθηκε σε ισχύ το 2021.

    Επίσης, θεμελιώνεται στο πλαίσιο της UNCLOS, την οποία η Ελλάδα έχει κυρώσει από το 1995.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ΑΟΖ δεν περιλαμβάνει την αιγιαλίτιδα ζώνη (τα χωρικά ύδατα), της οποίας το εύρος έχει καθοριστεί από προηγούμενο νόμο του 2021. Ωστόσο, εντός της ΑΟΖ, η Ελλάδα ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα στην εκμετάλλευση φυσικών και ενεργειακών πόρων, καθώς και στη διεξαγωγή ερευνών.

    Το σχετικό προεδρικό διάταγμα προβλέπει επίσης ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει ανάλογες ενέργειες και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της επικράτειας, πάντα με γνώμονα τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου.

    Η ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη θωράκιση των εθνικών συμφερόντων, ενισχύοντας τη γεωπολιτική και ενεργειακή στρατηγική της χώρας. Παράλληλα, αναδεικνύει τη σημασία της ορθής χωροταξικής διαχείρισης και του σχεδιασμού με γνώμονα το μέλλον.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ