Σάββατο 19.04.2025
More

    Η Ελλάδα στα βήματα της Ευρώπης στη διαχείριση των μεγάλων σαρκοφάγων

    Χωρίς παρωπίδες και αγκυλώσεις θα ανοίξει η Πολιτεία τον διάλογο στη χώρα για τη διαχείριση των μεγάλων σαρκοφάγων λόγω της υπέρμετρης αύξησης του πληθυσμού τους και των προβλημάτων που ήδη αυτή έχει προκαλέσει. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε μιλώντας στο ITV ο Γεν. Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Ευστ. Σταθόπουλος.

    Σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία στην Ευρώπη η μία χώρα μετά την άλλη λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα διαχείρισης των μεγάλων σαρκοφάγων με την περιορισμένη και ελεγχόμενη θήρευσή τους, επιδιώκοντας να μειώσουν τους πληθυσμούς τους από 120 – 250 άτομα ανά είδος σε κάθε επικράτεια, στην Ελλάδα ο διάλογος αυτός δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

    Τα προβλήματα όμως στην επικράτεια αυξάνουν λόγω της αύξησης του αριθμού ειδών όπως ο λύκος, το τσακάλι ή η αρκούδα, με την Ελλάδα να διαθέτει μελέτες εκτίμησης πληθυσμού μόνον από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ με αναφορές όμως σε στοιχεία πριν από αρκετά χρόνια τα οποία ούτως ή άλλως είχαν αμφισβητηθεί και τότε. Τα προβλήματα όμως λόγω της αύξησης του πληθυσμού των ειδών της άγριας πανίδας και της ολοένα και μεγαλύτερης εξοικείωσης ή προσέγγισης με την ανθρώπινη παρουσία, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν περιστατικά όπως αυτά που καταγράφηκαν στο εξωτερικό με επιθέσεις λύκων ή αρκούδων σε ανθρώπους.

    Όπως έκανε γνωστό μιλώντας αποκλειστικά στο ITV ο Γεν. Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ κ. Σταθόπουλος, στις αρχές Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων μία ανοιχτή εκδήλωση στην οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την διαχείριση των σαρκοφάγων όπου απαιτείται, μακριά μάλιστα από θεωρητικές προσεγγίσεις.

    «Θα γίνει μία διεθνής συνάντηση στα Ιωάννινα και εκεί θα προσέλθουμε στο διάλογο συγκροτημένες απόψεις για να βρούμε λύσεις πέρα από τις θεωρητικές προσεγγίσεις και την εφαρμογή μεθόδων που ίσως δεν απέδωσαν καρπούς, αφού οι πληθυσμοί αυξήθηκαν και προφανώς έχουμε ζητήματα ακόμη και σε αστικούς ιστούς. Θα επιχειρήσουμε να ισορροπήσουμε την κατάσταση μεταξύ της ανάγκης προστασίας των ειδών της άγριας πανίδας και της μη πρόκλησης ζημιών στην ανθρώπινη ζωή πρωτίστως και στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και των οικισμών», ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος.

    «Όχι» σε μελέτες δεκαετίας…

    Από τη δική του πλευρά ο Ευάγγελος Γκουντούφας, Γεν. Διευθυντής Δασών και Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ αποδέχθηκε την επισήμανση ότι δεν αρκούν προφανώς οι μελέτες προηγούμενων ετών ούτε όμως και υπάρχει το χρονικό περιθώριο για αναμονή πολλών ετών για την εκπόνηση νέων μελετών.

    «Όχι, δε θα περιμένουμε την εκπόνηση νέων μελετών που κρατούν δεκαετίες, ούτε πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα. Δε θέλουμε αόριστες μελέτες προσδιορισμού των πληθυσμών των ειδών της άγριας πανίδας. Γνωρίζουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε και να βρούμε την καλύτερα ισορροπημένη και με ασφάλεια δικαίου λύση. Η Ελλάδα δεσμεύεται από Οδηγίες της Ε.Ε για το ειδικό καθεστώς προστασίας των ειδών, αλλά έχει υποχρέωση να εξετάσει εάν και με ποιον τρόπο απειλείται ή κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή, το ζωικό – κτηνοτροφικό κεφάλαιο και να λάβει μέτρα και για αυτό είμαστε σε καθημερινή επαφή με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο κ. Γκουντούφας.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ