Κυριακή 30.03.2025
More

    Η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση για τα κρίσιμα φάρμακα στην ΕΕ

    Ο Μάριος Θεμιστοκλέους στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

    Η διασφάλιση των προμηθειών φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αντιμετώπιση των ελλείψεων ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας Κρατών Μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Στο Συμβούλιο συμμετείχαν ο νέος Επίτροπος Υγείας Oliver Varhelyi, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Emer Cooke και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) Pamela Rendi-Wagner.

    Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε τη σημασία διασφάλισης της βιωσιμότητας των αλυσίδων εφοδιασμού φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, καθώς και τη μείωση των εξαρτήσεων από τρίτες χώρες. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που ανέδειξαν την ανάγκη λήψης μέτρων σε ενωσιακό επίπεδο, με στόχο τη βελτίωση της διαθεσιμότητας, του εφοδιασμού και της παραγωγής κρίσιμων φαρμάκων εντός της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεμιστοκλέους ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση ανταπόκριση της σε αυτό το κάλεσμα και τη διαμόρφωση της νέας πρότασης για τα Κρίσιμα Φάρμακα (Critical Medicines Act). Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα στρατηγικής σημασίας, για την αντιμετώπιση των ευπαθειών στις αλυσίδες εφοδιασμού και των ελλείψεων των φαρμάκων μέσα από τη διερεύνηση των καναλιών προμηθειών και τη μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες, ιδιαίτερα για φάρμακα ζωτικής σημασίας. Η πρόταση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Υπενθυμίζεται πως στον κατάλογο των κρίσιμων φαρμάκων έχουν ενταχθεί περισσότερες από 200 δραστικές ουσίες φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση, που θεωρούνται κρίσιμες για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την ΕΕ/ΕΟΧ και για τις οποίες η συνέχεια του εφοδιασμού αποτελεί προτεραιότητα και οι ελλείψεις πρέπει να αποφεύγονται.

    Το νέο πλαίσιο αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης φαρμακευτικών προϊόντων, μειώνοντας την εξάρτηση από τρίτες χώρες. Επίσης, μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία μιας βιομηχανικής εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και την υγειονομική ετοιμότητα της Ε.Ε. απέναντι σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι πανδημίες και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Μεταξύ άλλων, ο νέος κανονισμός προβλέπει επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για νέες παραγωγικές μονάδες, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις στην παραγωγή κρίσιμων φαρμάκων και τη βελτίωση του πλαισίου των δημόσιων συμβάσεων.

    Κοινός στόχος των κρατών μελών αποτελεί η δημιουργία ισχυρού πλαισίου για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού συνεργασίας με την Επιτροπή, για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στην ΕΕ και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην πρόσβαση σε φάρμακα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ