Τετάρτη 10.09.2025
More

    Ιδρύονται 3.448 νέα Τμήματα Ένταξης από το δημοτικό έως το λύκειο

    Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχοντας ως προτεραιότητα κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, επιδιώκει τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού σχολείου όπου όλοι οι μαθητές έχουν τα ίδια δικαιώματα.

    Η δημιουργία Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων αποτελεί θεμέλιο λίθο για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και ισότιμης πρόσβασης στη γνώση και το σχολικό περιβάλλον.

    Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κας Σοφίας Ζαχαράκη, ιδρύθηκαν 3.448 νέα Τμήματα Ένταξης σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καλύπτοντας και τις 13 Περιφέρειες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

    Στην Περιφερειακή Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου ιδρύονται 93 Τμήματα Ένταξη (Τ.Ε.) σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Συγκεκριμένα ιδρύθηκαν:

    50  Τ.Ε. σε Νηπιαγωγεία

    23  Τ.Ε. σε Δημοτικά Σχολεία

    10  Τ.Ε. σε Γυμνάσια

    6  Τ.Ε. σε ΓΕ.Λ και

    4  Τ.Ε. σε ΕΠΑ.Λ.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οργανωμένη παρέμβαση στην ιστορία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στον τομέα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, αυξάνοντας κατά 89,6% τον συνολικό αριθμό των Τμημάτων Ένταξης. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η στήριξη μαθητών με μαθησιακές, γνωστικές, επικοινωνιακές ή άλλες δυσκολίες.

    Η παρέμβαση στοχεύει τόσο στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και στην ουσιαστική αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας, όπου για πρώτη φορά δίνεται τέτοια έκταση σε δομές εντός Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ. Ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο αριθμός των νέων Τ.Ε. σε ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει το 600% και 750% αντίστοιχα.

    Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το μέτρο αυτό αποτυπώνει έμπρακτα τη δέσμευση για ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ισότιμα, να στηρίζεται ουσιαστικά και να αναπτύσσει τις δυνατότητές του. Όπως τόνισε, η παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού ειδικής αγωγής σε κάθε σχολείο είναι κρίσιμη τόσο για την έγκαιρη παρέμβαση όσο και για τη μακροχρόνια στήριξη των μαθητών.

    Η ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης βασίστηκε σε εμπεριστατωμένες  εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των ΚΕΔΑΣΥ, με στόχο την ισόρροπη γεωγραφική κατανομή τους και τη διασφάλιση ποιοτικών συνθηκών μάθησης σε κάθε περιοχή της χώρας.

    Τα Τμήματα Ένταξης λειτουργούν μέσα στις σχολικές μονάδες, με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό κα σχέδια εξατομικευμένης παρέμβασης, προσφέροντας δυνατότητα παρακολούθησης της γενικής τάξης με υποστήριξη, όπου απαιτείται.

    Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επενδύει σταθερά σε μια εκπαιδευτική πολιτική που προωθεί τη συμπερίληψη, ενισχύει τη σταθερότητα και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των σχολικών κοινοτήτων με όραμα, σχέδιο και ευθύνη.

    Συνοπτικά στοιχεία για Τ.Ε.

    ΣΥΝΟΛΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ Τ.Ε. ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ Τ.Ε. ΝΕΟ ΣΥΝΟΛΟ Τ.Ε
    ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ 4728 548 1842 2390
    ΔΗΜΟΤΙΚΑ 4139 2472 714 3186
    ΓΥΜΝΑΣΙΑ 1747 713 480 1193
    ΓΕΛ 1065 39 231 270
    ΕΠΑΛ 422 24 181 205
    ΣΥΝΟΛΟ 12101 3796 3448 7244

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ