Κυριακή 19.01.2025
More

    Ιωαννίδης: Το lockdown αυξάνει τα κρούσματα

    Μια διαφορετική γνώμη  εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γ. Ιωαννίδης

    Μια διαφορετική γνώμη από την πλειοψηφία των επιστημόνων εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, σχετικά με το lockdown και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

    Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι επιδημιολόγοι εισηγούνται παρατάσεις αλλά και αυστηροποίηση του lockdown, ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε πως η καραντίνα αυξάνει τα κρούσματα και δεν τα μειώνει.

    Μιλώντας στο MEGA,  είπε ο κόσμος περνά λιγότερο χρόνο έξω και περισσότερο μέσα, κάτι που ευνοεί τη μετάδοση του ιού.

    Ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε επίσης ότι τα πραγματικά κρούσματα του ιού στη χώρα μας είναι πάνω από 5.000 κάθε μέρα.

    «Είχα πολλές επιφυλάξεις για το lockdown. Μπορεί να λειτουργήσει για οξείες καταστάσεις και για μικρό διάστημα. Είναι λύση που αυξάνει τα κρούσματα, γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι το πρώτο κύμα στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένο, και είχε σβήσει πριν το lockdown. Όταν έγινε το lockdown, δεν είχε επίδραση πάνω στο επιδημικό κύμα. Το δεύτερο ή τρίτο κύμα που βλέπουμε τώρα είναι πολύ πιο έντονο. Έχει διαρκέσει πολλούς μήνες, έχει διογκωθεί. Τα μέτρα προάγουν τη διάδοση του κύματος, τα απαγορευτικά κάνουν την κατάσταση χειρότερη γιατί περιορίζουν το χρόνο που έχει έξω ο πληθυσμός. Τα κρούσματα είναι πάνω από 5.000, τα ημερήσια. Κάνουμε περισσότερα τεστ, που είναι θετικό».

    Ο καθητητής επιδημιολογίας λοιπόν προτείνει να αρθούν τα μέτρα, να τηρούνται οι αποστάσεις και να ανοίξουν γήπεδα και εξωτερικοί χώροι ώστε ο κόσμος να μπορεί να αθληθεί.

    Επίσης αναφέρει πως και η εστίαση πρέπει να ανοίξει, φέρνοντας το παράδειγμα της Καλιφόρνια που εκεί είναι όλα ανοιχτά.

    Επίσης πιστεύει ότι και η μετακίνηση από νομό σε νομό πρέπει να επιτραπεί.Όπως είπε, στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί από τον ιό στην πραγματικότητα 1,5 εκατ. με 4 εκατ. άνθρωποι, επομένως όλοι οι νομοί έχουν μολυνθεί.

    «Μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά είναι αργά και δεν μπορούν να περισωθούν όσα θα θέλαμε. Το επιδημικό κύμα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη και τώρα περνάει από την Αττική. Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες.

    Σαφώς συμφωνώ με την μετακίνηση από νομό σε νομό. Στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί από 1,5 εκατ. μέχρι ίσως και 4 εκατ. άνθρωποι. Δεν υπάρχει παρθένος νομός αυτή τη στιγμή».

    «Να ανοίξουν τα σχολεία με μέτρα»

    Επίσης ζήτησε να ανοίξουν και τα σχολεία με τα απαραίτητα μέτρα, καθώς όπως τόνισε είναι μεγάλη η αρνητική επίπρωση στην ψυχολογία των παιδιών το να είναι κλειστές οι σχολικές μονάδες.

    «Τα σχολεία πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν με έξυπνο τρόπο. Με ανοιχτούς χώρους, ανοιχτά παράθυρα, αποστάσεις. Οι συνέπειες πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους, που θα είναι μακροχρόνιες και για όλη την κοινωνία, θα είναι τεράστιες. Άνθρωποι που στερούνται παιδείας χάνουν χρόνια από τη ζωή τους. Φανταστείτε μια ολόκληρη γενιά να περνάει επί ένα χρόνο αυτό το μαρτύριο. Είναι χειρότερο από το να γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Στον πόλεμο τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο, θα μάθαιναν κάτι».

    Επιφυλακτικός για το εμβόλιο της AstraZeneca

    Σε σχέση με τα εμβόλια, ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε πως δόθηκαν στον κόσμο χωρίς να είμαστε σίγουροι για την μακροχρόναι ασφάλειά τους.

    Για αυτό της AstraZeneca σημείωσε πως τα όσα βλέπει, τον κάνουν να είναι επιφυλακτικός απέναντί του.

    «Τα εμβόλια ήταν τεράστια κατάκτηση. Δυστυχώς δε δόθηκαν αρκετά γρήγορα. Δόθηκαν επίσης κάτω από συνθήκες που δεν είχαμε πληροφορίες για τη μακροχρόνια ασφάλειά τους. Άρα κάποιος υπολογίζει το όφελος, έναντι στις αβεβαιότητες. Για το εμβόλιο της AstraZeneca υπάρχουν ενδείξεις που με κάνουν επιφυλακτικό. Πολλές χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του. Οι γνώμες των συναδέλφων διίστανται. Δεν μπορώ λοιπόν να μιλήσω για ασφάλεια 100%. Η εμπειρία που έχει η Βρετανία από το εν λόγω εμβόλιο ήταν εξαιρετική. Στη Γερμανία δεν ίσχυσε το ίδιο. Θα συνιστούσα σε πολίτες και γιατρούς, επειδή αυτά τα εμβόλια χρειάστηκε να τα χρησιμοποιήσουμε κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης, οτιδήποτε τους ανησυχεί θα πρέπει να το δηλώνουν».

    Για τις εγκύους ανέφερε πως «δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αντενδείκνυται το εμβόλιο σε περίπτωση που μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος. Αλλά θα είναι γυναίκες μικρής ηλικίας, οπότε η ωφέλεια από τον εμβολιασμό θα είναι περιορισμένη. Η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μικρή».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ