Η 16χρονη είχε εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας τη Μεγάλη Τετάρτη
Αρνητικό ήταν τελικά το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης για αδενοϊό, στην οποία είχε υποβληθεί 16χρονη από τη Λάρισα, που θεωρούνταν ύποπτο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας.
Η 16χρονη είχε εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας τη Μεγάλη Τετάρτη, με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε οξεία ηπατίτιδα και τη Δευτέρα του Πάσχα είχε αποσταλεί δείγματα στο εργαστήριο μικροβιολογίας του ΑΠΘ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχε προσβληθεί από συγκεκριμένο στέλεχος αδενοϊού.
Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, η 16χρονη είναι καλά στην υγεία της και αναμένεται να λάβει εξιτήριο σύντομα.
Δύο κρούσματα στην Κύπρο
Στο μεταξύ, ανακοίνωση για δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Κύπρο, εξέδωσε το κυπριακό υπουργείο Υγείας, το οποίο δίνει συμβουλές στους γονείς για την αντιμετώπιση ύποπτων συμπτωμάτων στα παιδιά τους.
Τα παιδιά έχουν ηλικία 5 και 4 ετών. Πλέον, τα περιστατικά έχουν εντοπιστεί σε 15 χώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Τα παιδιά στην Κύπρο νόσησαν τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα. Διευκρινίζεται ότι και τα περιστατικά στη Βρετανία καταμετρώνται από τον Νοέμβριο του 2021.
«Εάν οι γονείς παρατηρήσουν στα παιδιά συμπτώματα (γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς) προτρέπονται όπως επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους. Συστήνεται η τήρηση των μέτρων όπως υγιεινή των χεριών, αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και κάλυψη της μύτης και του στόματος ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτάρνισμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Υγείας.
Καθησυχαστικοί Γκάγκα και Μαγιορκίνης
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την σημερινή ενημέρωση (28.04.2022) για τον κορωνοϊό, σε σχέση με το ζήτημα της ηπατίτιδας το οποίο έχει προκύψει σε διεθνές επίπεδο.
Όπως είπε «οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα που έχουμε διεθνώς δεν σχετίζονται μεταξύ τους κάτι που είναι αρκετά καθησυχαστικό».
Γι’ αυτό το λόγο όπως τόνισε οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους θα βγουν έξω και θα παίξουν με άλλα παιδιά. Η ίδια συνέστησε στους γονείς, καλό πλύσιμο των χεριών των παιδιών, ιδίως πριν από το φαγητό και να ελέγχουν τα ούρα τους ώστε σε οποιαδήποτε αλλαγή του χρώματος να ενημερώνουν τον θεράποντα γιατρό.
Όπως είπε έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους και αν χρειαστεί οποιοδήποτε μέτρο, το υπουργείο Υγείας που επιτηρεί το θέμα, μέσω του ΕΟΔΥ θα το λάβει -αν και η ίδια εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί.
Μιλώντας γενικότερα για την ηπατίτιδα είπε ότι ήταν μια νόσος πολύ πιο συχνή πριν από τα εμβόλια, αλλά εξακολουθούμε όπως τόνισε να βλέπουμε παιδιά με ηπατίτιδες ακόμα και σήμερα. Οι περισσότερες όμως, εξήγησε, αυτοϊόνται και σπάνια έχουμε πρόβλημα με το ήπαρ τα παιδιά.
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά και τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που είχε έξαρση αρχές Απριλίου. Πιο πιθανό αίτιο θεωρήθηκε ένας αδενοϊός, ωστόσο αυτός είναι αρκετά διαδεδομένος, όπως είπε. «Είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν, κυρίως στην παιδική μας ηλικία». Για την κατανόηση του φαινομένου, είπε ο καθηγητής, υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη, προκειμένου να «καταλάβουμε γιατί αυτός ο αρκετά διαδεδομένος ιός ξαφνικά άρχισε να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Προς το παρόν δεν έχουμε απαντήσεις». Προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν και χρονική συγκυρία με τον αδενοϊό και υψηλό επιπολασμό. Σχετικά με την πρόληψη, είπε, ότι οι βασικοί κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται και να μην υπάρχει άγχος στους γονείς σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των παιδιών.