Σάββατο 25.01.2025
More

    «Καμπανάκι» των ειδικών για ενδοοικογενειακή μετάδοση εν μέσω κακοκαιρίας

    Εντονη ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

    Εντονη ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, με τη μία περιοχή μετά την άλλη να εισέρχεται σε καθεστώς lockdown, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

    Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας με το σύστημα Υγείας να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων με covid-19, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία βρίσκεται προ των πυλών, προβληματίζουν τους επιστήμονες, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, καθώς ευνοείται η ενδοοικογενειακή μετάδοση.

    Την έντονη ανησυχία των ειδικών εξέφρασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

    «Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος, τις επόμενες ημέρες θα κλειστούμε μέσα κι αυτό θα αυξήσει τα κρούσματα. Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά αυτές τις πρώτες μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού. Παράλληλα, ανέφερε ότι «κολλάμε από συγγενείς και φίλους πιο συχνά από τον κακό ξένο», ενώ σημείωσε πως πως πρέπει «να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας».

    Επιπλέον, η ειδικός μιλώντας για την κακοκαιρία «Μήδεια» εκτίμησε ότι ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την πανδημία αλλά και τον εμβολιασμό. Η κ. Παπαευαγγέλου, πάντως, ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμοί δεν θα αναβληθούν. «Έχει ήδη γίνει ο ανεφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και θα υπάρξει μέριμνα ώστε να είναι προσβάσιμα τα εμβολιαστικά κέντρα. Σε περίπτωση μεγάλου προβλήματος λόγω της χιονόπτωσης σε κάποιες περιοχές, θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν άλλα άτομα της περιοχής ώστε να μην αχρηστευθούν αυτά τα εμβόλια».

    Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νεότερα στοιχεία από το CDC, καθώς νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινή μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ