Κυριακή 19.01.2025
More

    Καθαρά Δευτέρα: Γιατί πετάμε χαρταετό

    Η Καθαρά Δευτέρα είναι απολύτως συνυφασμένη με το πέταγμα του χαρταετού

    Καθαρά Δευτέρα ίσον λαγάνα και πέταγμα χαρταετού. Γνωρίζατε ότι ο χαρταετός συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον ουρανό και το Θεό;

    Η Καθαρά Δευτέρα είναι απολύτως συνυφασμένη με το πέταγμα του χαρταετού, την απουσία κρέατος και γαλακτοκομικών από το τραπέζι και την λαγάνα.

    Όμως γνωρίζετε από πού έχει προκύψει το έθιμο του χαρταετού;

    Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής με τον κινεζικό.

    Συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον ουρανό και το Θεό. Μάλιστα οι άνθρωποι παλιότερα πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να εισακούσει τις προσευχές τους και να τις πραγματοποιήσει.

    Το γεγονός ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής όπου οι χριστιανοί ξεκινούν τη σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της μεγάλης νηστείας του Πάσχα.

    Δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονική στιγμή και η τοποθεσία, που ο πρώτος χαρταετός ανέβηκε στον ουρανό, όμως πιθανότατα οι Κινέζοι έκαναν την αρχή με μια κατασκευή που αντέγραφε τη μορφή των πουλιών. Οι χαρταετοί, λοιπόν, έκαναν την εμφάνιση τους στην Κίνα πριν από 3.000 χρόνια. Εκεί ήταν διαθέσιμα και τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή τους: καλάμια bambou για το πλαίσιο και μετάξι για το πανί και την ουρά.

    Με αφετηρία την Άπω Ανατολή ο χαρταετός πέρασε τη δική του «Οδύσσεια» ακολουθώντας αρχαίες διαδρομές και υιοθετήθηκε από όλες σχεδόν τις ηπείρους, αποκτώντας νέες μορφές και δημιουργώντας μύθους, καθώς έκανε την εμφάνισή του στους διάφορους πολιτισμούς.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ