Παρασκευή 29.03.2024
More

    Κάθε τροπολογία και χειρότερη από την προηγούμενη!

    Χορός αντιδράσεων στο πανελλήνιο και προειδοποιήσεις για μαζικές προσφυγές στο ΣτΕ

    Η λέξη «ξεσηκωμός» είναι μάλλον μικρή και με πολύ στενά όρια για να περιγράψει και να αποτυπώσει τον σάλο που έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συζητείται σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ, για να αντιμετωπίσει (υποτίθεται) το ουσιαστικό θέμα των δασωθέντων αγρών, που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως δάσος. Όπως επισημαίνουν καλά γνωρίζοντες του θέματος, εκτός φυσικά από τους ιδιοκτήτες εκτάσεων, που βλέπουν το ίδιο το κράτος να λειτουργεί με όρους εκδικητικότητας απέναντί τους και στις περιουσίες τους, η νέα τροπολογία αντίκειται και στην προοπτική της αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και στην ίδια τη λογική, όπως τουλάχιστον επιτάσσει το εθνικό συμφέρον, αν αυτό φυσικά, αποτελεί προτεραιότητα για τους ιθύνοντες και συντάκτες της τροπολογίας.

    Με την τροπολογία αυτή, ο χαρακτηρισμός ΑΔ, έκταση δηλαδή δασική παραμένει ως έχει στον αναρτημένο δασικό χάρτη και μάλιστα χαρακτηρίζονται οι εκτάσεις αυτές ως δασικές, με βάση αεροφωτογραφίες του 1945, ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960. Με βάση την τροπολογία το Δημόσιο δε μπορεί να προβάλει δικαίωμα κυριότητας, αφού δε διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας. Όμως ταυτόχρονα δεν προβλέπεται, ούτε γίνεται αναφορά στο ότι οι δηλώσεις ιδιοκτησίας που υποβλήθηκαν από τα κατά τόπους Δασαρχεία και τις Διευθύνσεις Δασών στη διαδικασία της Κτηματογράφησης, επί των εκτάσεων που χαρακτηρίζονται ως ΑΔ στους δασικούς χάρτες, θα πρέπει να θεωρούνται ως μη υποβληθείσες.

    Δέσμευση και μη αξιοποίηση

    Τα ακόμη χειρότερα όμως και το άρθρο που έχει ξεσηκώσει ορυμαγδό αντιδράσεων έρχονται στη συνέχεια, με την πρόβλεψη και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένας δασωμένος αγρός μπορεί να αξιοποιηθεί και με ποιον τρόπο από τον ιδιοκτήτη.

    Στο άρθρο 80 προβλέπεται μόνο η γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση χωρίς να επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης της έκτασης. Σε μία περίοδο που η αναζήτηση επιπλέον διεξόδων που θα ενισχύσουν την εθνική οικονομία, η δυνατότητα αλλαγής χρήσης των δασωθέντων αγρών, για λόγους εθνικού – δημόσιου συμφέροντος, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα. Τουναντίον όμως στην τροπολογία αντιμετωπίζεται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο και αποκλείεται κάθε δυνατότητα αλλαγής χρήσης της γης.

    Οι αντιδρώντες όμως και ευθέως πληττόμενοι ιδιοκτήτες τέτοιων εκτάσεων υπενθυμίζουν την παρ. 1 του άρθρου 24 του Συντάγματος της χώρας, στο οποίο ρητά ορίζεται πως «επιτρέπεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».

    Μιλώντας στο ITV, ο Δημ. Κοτσώνης, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδας επιτέθηκε σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, κάνοντας λόγο για δήμευση της αγροτικής περιουσίας των ελλήνων.

    «Είναι απαραίτητο, να διευκρινιστεί η λέξη αγρός με τον Νόμο και να αντικατασταθεί είτε μόνο με την λέξη γεωργικές, εφόσον αυτό επιθυμεί η πολιτική ηγεσία, είτε  με την συμπερίληψη και της λέξης κτηνοτροφικές, εάν σκοπός της δεν είναι η παραπλάνηση των αγροτών, ή εάν για μια ακόμη φορά δεν παραπλανάται η πολιτική ηγεσία από του συντάκτες αυτής της τροπολογίας. Επισημαίνουμε ακόμη, ότι με διάταξη της ίδιας τροπολογίας, από το σύνολο των αγρών που θα αναγνωριστούν ως δασωμένες επιτρέπεται η αλλαγή της χρήσης τους μόνο για 30 στρέμματα και φυσικά χωρίς να αιτιολογείται αυτό.  Αναγνωρίζουμε δηλαδή την ιδιοκτησία αυτών των εκτάσεων και την αλλαγή που υπέστησαν, τις εξαιρούμε από τον χαρακτηρισμό τους ως δασικών, αλλά επιτρέπουμε την επαναφοράς της χρήσης τους μόνο για 30 στρέμματα, χωρίς λόγο και αιτία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτσώνης.

    Περάστε από το γραφείο…

    Όπως και πρόσφατα σε ρεπορτάζ της «Ε» είχαμε αναφέρει, πως το ίδιο το κράτος τηρεί και εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, δίνοντας δίκιο σε εκείνους που παρανόμως έχουν εκχερσώσει μία έκταση, που αποκτούν το δικαίωμα αλλαγής χρήσης και την αξιοποίησή της, με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Από την άλλη όμως ένας ιδιοκτήτης ελαιώνα, ή ενός παλιού αμπελώνα ή ενός αγρού, που δασώθηκε στην πορεία των ετών, θα εξαρτάται από την υποκειμενική κρίση του κάθε υπαλλήλου!

    Έως και σήμερα οι δασωμένοι αγροί, που χαρακτηρίζονται ως «δασικές εκτάσεις», δεν υπάγονταν στη δασική νομοθεσία χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις. Με την προωθούμενη ρύθμιση θα χρειάζεται η άδεια του Δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών ακόμη και για την άρση της φυόμενης βλάστησης, παρότι οι εκτάσεις αυτές δεν εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία και η άδεια αυτή, δεν απαιτούνταν ποτέ στο παρελθόν.

    Άλλα υποσχέθηκαν, άλλα κάνουν…

    Τον Μάρτιο του 2021 κατόπιν της μεγάλης πίεσης και των αντιδράσεων και κινητοποιήσεων στη χώρα, κυρίως όμως στην Κρήτη, κατά της ανάρτησης των δασικών χαρτών η κυβέρνηση είχε αποσύρει τους χάρτες δίνοντας παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες. Στην πράξη όμως, και ενόψει της ψήφισης της νέας τροπολογίας, δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς που έχουν διατυπώσει εύλογες αντιρρήσεις και ενστάσεις. Την ίδια περίοδο όμως και ενώ όλοι ανέμεναν την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, το ΥΠΕΝ με εγκύκλιό του, προς τους συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, απέκλεισε τους πολίτες από το νόμιμο δικαίωμα της κληρονομικής διαδοχής έκτασης που χαρακτηρίζεται δασική ή χορτολιβαδική. Το αποτέλεσμα είναι οι ιδιοκτήτες να εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους, που δασώθηκαν στην πορεία των ετών, ενώ όφειλε το κράτος να δώσει το δικαίωμα της αποδοχής κληρονομιάς έστω με την αναφορά ότι θα πρέπει να επιλυθεί ο χαρακτήρας της έκτασης και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

    Άλλη «επανάσταση» θα γίνει…

    Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι περιφερειακά συμβούλια στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα και με τη συγκεκριμένη τροπολογία και το περιεχόμενό της, κάτι όμως που δεν καταγράφεται στην Ήπειρο, τουλάχιστον προς το παρόν. Εντύπωση προκαλεί δε, ότι μετά την κατάθεση της τροπολογίας διατυπώθηκε, μέσω αναρτήσεων από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, μέχρι και η ικανοποίηση για το περιεχόμενο(!) της τροπολογίας, κάνοντας λόγο για «επανάσταση». Μόνο που η επανάσταση θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα, από αυτόν που προφανώς έχουν στο μυαλό τους, και θα αφορά στον ξεσηκωμό των χιλιάδων ιδιοκτητών εκτάσεων, που δε μπορούν ούτε να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, ούτε καν να αναγνωριστεί η ιδιοκτησία τους.

    Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Επτανησιακή Συνομοσπονδία με έγγραφό της προς το περιφ. συμβούλιο Ιονίων Νήσων, που είχε συζητήσει επί μακρόν το θέμα και είχε αποστείλει επιστολή στο ΥΠΕΝ, επανέρχεται να επιτίθεται στον υφυπουργό κ. Αμυρά για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων που ο ίδιος είχε αναλάβει, για λογαριασμό της κυβέρνησης για τη διόρθωση των δασικών χαρτών.

    «Ακόμα και η σωστή ρύθμιση της τροπολογίας για τον περιορισμό των δικαιολογητικών για την θεμελίωση της κυριότητος εξανεμίζεται, αφού ο τυχόν χαρακτηρισμός της εκτάσεως ως δασικής δίνει την κυριότητα είτε στο δημόσιο για την ηπειρωτική Ελλάδα είτε στην αχρησία της εκτάσεως για την νησιωτική Ελλάδα. Σημειωτέον, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεθόδευσε την κατάθεση της νομοθετικής ρυθμίσεως με τροπολογία, χωρίς διαβούλευση και μάλιστα ελάχιστες ημέρες προ της εκπνοής της προθεσμίας για την κατάθεση αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ