Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού, γιορτάστηκε και φέτος, η ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα, για τη διάσωση της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς, στις 11 Αυγούστου 1716.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά μετά από τριακόσια περίπου χρόνια η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος πραγματοποιήθηκε εντός του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, χωρίς τη συνοδεία του φιλαρμονικών του τόπου, με δεκάδες πιστούς να βρίσκονται εντός και εκτός του ναού φορώντας μάσκα και τηρώντας τις ανάλογες αποστάσεις, ενώ την ευχέρεια να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία διαδικτυακά, είχαν οι πιστοί μέσα από το διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως.
Διαφορετικός ο φετινός εορτασμός στην Κέρκυρα
Η σημερινή μέρα δε θύμιζε σε τίποτα τους άλλοτε εορτασμούς της Κέρκυρας για το μεγάλο θαύμα του Αγίου, όπου χιλιάδες προσκυνητές ερχόντουσαν στο νησί για να παραστούν στη μεγαλειώδη λιτανεία του Ιερού σκηνώματος. Η πλατεία Σπιανάδα, όπου κάποτε γινόταν το αδιαχώρητο, καθώς πολλοί πιστοί βρίσκανε κατάλυμα, χρησιμοποιώντας υπνόσακους ακόμη και κουρελούδες, προκειμένου να ξενυχτήσουν δίπλα στον Άγιο, σήμερα ήταν άδεια. Οι φιλαρμονικές «σίγασαν», ενώ οι φημισμένες «βαρκαρόλες» του νησιού δεν πραγματοποιήθηκαν πουθενά.
Άγιος Σπυρίδωνας, ο προστάτης της Κέρκυρας
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, το 1716 ο Άγιος Σπυρίδωνας έσωσε το νησί από τους Οθωμανούς, όταν οι Τούρκοι, παρότι η Κέρκυρα ήταν υπό βενετσιάνικη κατοχή, αποβιβάστηκαν στο νησί και κατόρθωσαν να κυριεύσουν πρώτα τα οχυρά του Μαντουκιού και της Γαρίτσας και στη συνέχεια τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος. Το φρούριο της Κέρκυρας παρέμεινε όμως απόρθητο, παρά τις σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων που διήρκησαν περίπου ένα μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου. Οι πιστοί τελούσαν συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές, δεόμενοι προς τον Άγιο Σπυρίδωνα να παρέμβει, σώζοντας το νησί τους. Ο Άγιος άκουσε τις προσευχές τους και στις 9 Αυγούστου του 1716 ξέσπασε στο νησί ένα τόσο δυνατό μπουρίνι που κατέστρεψε τον στόλο των Οθωμανών, ενώ πανικός κυριάρχησε στο στρατόπεδο των Τούρκων, που όπως οι ίδιοι μαρτυρούσαν, έβλεπαν τον Άγιο Σπυρίδωνα, με τη μορφή καλόγηρου, κρατώντας έναν αναμμένο πυρσό να τους διώχνει από την Κέρκυρα.
Η αλόγιστη, καταμεσής του καλοκαιριού, καταστροφική καταιγίδα και ο φόβος από τον καλόγερο που τους καταδίωκε, ανάγκασαν τους Οθωμανούς να τραπούν σε άτακτη φυγή. Η αναχώρησή τους στις 11 Αυγούστου, αποδόθηκε στην θαυματουργή επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος. Η Κέρκυρα έγινε ο προμαχώνας ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπερασπιστής Στρατάρχης Σχουλεμβούργος τιμήθηκε δια βίου από τη Βενετική γερουσία, η οποία με ψήφισμά της, στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ., θέσπισε με νόμο την ετήσια λιτανεία του Ιερού σκηνώματος, του Αγίου Σπυρίδωνος, να γίνεται δηλαδή κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.
Από τότε μέχρι και πέρυσι, η λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα τον Αύγουστο, αποτελούσε τη μεγαλύτερη από τις τέσσερις λιτανείες του Ιερού σκηνώματος που γίνονται στο νησί, καθώς χιλιάδες ήταν οι πιστοί που την ακολουθούσαν, με την Κέρκυρα να γιορτάζει με κάθε λαμπρότητα τη διάσωσή της.