Αντιμέτωποι με βαριές ποινές ενδέχεται να βρεθούν οι κατηγορούμενοι
Αντιμέτωποι με βαριές ποινές αναμένεται να βρεθούν οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο 13 ατόμων εν μέσω πανδημίας στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι.
Οι υπεύθυνοι ελέγχονται για τον θάνατο 13 ανθρώπων και την μόλυνση επιπλέον 35 με τη νόσο COVID-19. Ο ιδιοκτήτης της κλινικής και 4 ακόμη συνεργάτες του, όλοι ιατροί, πρόκειται να απολογηθούν στις 16 Ιουνίου για σοβαρές παραλείψεις, οι οποίες καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2020.
Στους 5 ιατρούς καταλογίζονται ποινικές ευθύνες για υγειονομική προστασία ασθενών, προσωπικού και επισκεπτών της κλινικής από τον κορωνοϊό.
Μάλιστα, στα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία δημοσιεύει το protothema.gr, οι αναφορές των επιθεωρητών του ΕΟΔΥ που διενήργησαν ελέγχους, αναφέρεται ότι: γιατροί και νοσηλευτές δεν φορούσαν καν μάσκα, ασθενείς περίμεναν για την αιμοκάθαρσή τους σε συνθήκες συνωστισμού, με τα κρεβάτια τους παρατεταγμένα σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, μη συστηματική θερμομέτρηση των επισκεπτών, ανεξέλεγκτη είσοδος στην κλινική από δεύτερη, αφύλακτη θύρα, απ’ όπου ο καθένας, ακόμη και courier ή delivery, μπορούσε να μπαινοβγαίνει ελεύθερα.
Για τον κολασμό του αδικήματος που έχει διαπραχθεί, σύμφωνα με το άρθρο 285 του νέου Ποινικού Κώδικα, και για τους 4 από τους 5 γιατρούς της κλινικής «Ταξιάρχαι», το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη έως και ισόβια.
Η δικηγόρος Μαριζάννα Κίκιρη, επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά και από το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, προκύπτει καταφανώς η από πλευράς της κλινικής παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή και διάδοση του κορωνοϊού, οποία είχε ως συνέπεια το θάνατο 13 συνανθρώπων μας. Ο εντολέας μου έχασε τον πατέρα του, ο οποίος νοσηλευόταν στην κλινική επί 2 χρόνια και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση 3 φορές την εβδομάδα. Φρονώ ότι οι ανακριτικές και δικαστικές αρχές θα αποδώσουν στους κατηγορούμενους τις προβλεπόμενες από το νόμο συνέπειες».
Τα ευρήματα του ελέγχου από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έφτασε στην κλινική είχαν ως εξής: συγχρωτισμός εντός της κλινικής λόγω μεταφοράς των ασθενών σε άλλες υγειονομικές μονάδες. Όλο το προσωπικό φορούσε μεν μάσκα, αλλά στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι δεν φορούσαν γάντια. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού η απόσταση μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση ήταν μικρότερη από τα προβλεπόμενα 2 μέτρα.