Σάββατο 18.01.2025
More

    Κορωνοϊός: Στο τραπέζι η επαναφορά της μάσκας σε υγειονομικές δομές

    Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

    Ευρεία είναι η ανησυχία για την έξαρση των ιώσεων το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με πληροφορίες αυτήν την ώρα συνεδριάζει η Eπιτροπή Eμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό.

    Επί τάπητος έχει τεθεί μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά της χρήσης μάσκας στα νοσοκομεία, στις μονάδες υγείας, στις προνοιακές δομές και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ασθενών με χρόνια νοσήματα για την προστασία από τη μετάδοση του κορωνοϊού. Πριν από μια εβδομάδα στην τελευταία του καταγραφή ο ΕΟΔΥ είχε αναφέρει 60 θανάτους και αύξηση κρουσμάτων.

    Γουργουλιάνης: «Τέσσερις φορές το χειμώνα παραπάνω γρίπη από κορωνοϊό»

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, ο Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, είπε πως το προηγούμενο διάστημα είχαμε έξαρση του κορωνοϊού, ενώ τις τελευταίες μέρες τη σκυτάλη έχει πάρει η γρίπη. «Από τους 20 που εισήχθησαν οι 18 έχουν γρίπη», είπε χαρακτηριστικά.

    Όπως ανέφερε «είναι γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε αρκετό κορωνοϊό, τώρα όμως, εδώ και μερικές μέρες έχουμε γρίπη. Ουσιαστικά, έχουμε μια μεγάλη αύξηση της γρίπης η οποία ήρθε λίγο νωρίτερα. Ξέρουμε ότι η γρίπη κάνει μια αιχμή-μιλάμε για την εποχική γρίπη και όχι για πανδημία, για να μην ανησυχήσει και ο κόσμος-λίγο πριν τις γιορτές, μετά έρχεται ο συγχρωτισμός των γιορτών και μετά κάνει ένα μεγαλύτερο κύμα, ας πούμε μέσα στον Ιανουάριο και εξαντλείται κάπου τον Μάρτιο. Φαίνεται λοιπόν, ότι την αιχμή της την έκανε τώρα, δηλαδή την κάνει αυτό το διάστημα».

    Σύμφωνα με τον ίδιο «είχαμε περίπου τέσσερις φορές το χειμώνα παραπάνω γρίπη από κορωνοϊό αλλά οι φοβίες και η αγωνία που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τον κορωνοϊό, μας κάνουν να ανησυχούμε περισσότερο για τον κορωνοϊό ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι η γρίπη».

    Προειδοποιήσεις Τζανάκη

    Για τις ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν μεγάλους και μικρούς το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα για τον κορωνοϊό μίλησε ο Νίκος Τζανάκης επισημαίνοντας τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ανέφερε πως «υπάρχει πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κορωνοϊού και της γρίπης που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές».

    Εξήγησε παράλληλα, ότι πρόκειται για άτομα «συνήθως μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους», κάτι που όπως είπε «θα τους προφύλασσε απ’ αυτή τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο». Συμπλήρωσε λέγοντας πως «αν είχε γίνει το εμβόλιο μπορεί να είχαμε λιγότερες μολύνσεις, περίπου 50% πιο κάτω, αλλά σίγουρα θα είχαμε ένα ποσοστό εισαγωγών πολλές δεκάδες φορές πιο κάτω, σε ένα ποσοστό 60-70%, και να γλυτώναμε τις νοσηλείες».

    Σχετικά με τον κορωνοϊό, ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε: «Καθημερινά γίνονται περίπου 1.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα κατέληγαν στο νοσοκομείο πιθανότατα, αν δεν συνταγογραφούνταν τα αντιικά φάρμακα για τον κορωνοϊό». Πρόσθεσε πως «τον Νοέμβριο αυτές οι συνταγές ήταν περίπου 300. Τώρα έχουν τετραπλασιαστεί».

    Ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο και για την εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ υψηλή αλλά δεν είναι πρέπουσα. Επισήμανε ωστόσο πως «σαφώς είναι καλύτερη απ’ αυτήν του κορωνοϊου».

    Στη συνέχεια, ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι «οι θερμοκρασίες είναι καλές για την εποχή, αλλά συγχρωτιζόμαστε για να ψωνίσουμε και να κινηθούμε. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν οι αναπνευστικοί ιοί σε μεγάλη κλίμακα». Υπογράμμισε πως μετά τις γιορτές «αναμένεται να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιώσεων και θα πρέπει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να προστρέξουν να εμβολιαστούν».

    Ο Νίκος Τζανάκης συνέστησε «τα μικρότερα παιδιά δεν θα πρέπει να εκτίθενται σ’ όλη αυτή τη γκάμα των ιώσεων», αλλά και «όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες, καλό είναι όταν βγουν από το σπίτι να φορέσουν μάσκα», τονίζοντας «ιδίως όσοι πάσχουν από κάποιο σύμπτωμα αναπνευστικής λοίμωξης».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ