Ο Κώστας Τασούλας είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το τυπικό βιογραφικό αναφέρει ότι ο κ. Κώστας Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Σύμφωνα όμως, με τους ανθρώπους που τον γνωρίζουν, ο προτεινόμενος από την νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής είναι μια προσωπικότητα που διακρίνεται από βαθιά αστική ευγένεια, φιλοευρωπαϊσμό, πλεόνασμα φλεγματικού χιούμορ, πλούσιες γνώσεις πολιτικής ιστορίας και υπερευαισθησία στην τήρηση της δημοκρατικής, κοινοβουλευτικής και συνταγματικής τάξης.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν μάλιστα, ότι ο κ. Τασούλας ήταν αυτός που εισηγήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επανέλθουν οι διακριτοί ρόλοι Βουλής και κυβέρνησης και να «απαλλαγεί» το Μέγαρο του κοινοβουλίου από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Ενέργεια που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα παραμείνει σε συμβολικό επίπεδο αλλά θα επιχειρηθεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και αλλαγές να φανεί ότι εκτελεστική και νομοθετική εξουσία έχουν διακριτούς ρόλους χωρίς να είναι αποξενωμένες εξουσίες.
Οι αλλαγές
Το στίγμα για την κατεύθυνση των αλλαγών που αναμένεται να επέλθουν στον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου δίνουν οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της «γαλάζιας» ομάδας για τις αλλαγές στον κορυφαίο καταστατικό χάρτη που αναμένεται να ολοκληρωθούν από την παρούσα Βουλή ήταν ο κ. Τασούλας.
Υπό αυτά τα δεδομένα η ΝΔ επιθυμεί να αποκαταστήσει τον ρόλο του κοινοβουλίου και να ενισχύει την λειτουργία των βουλευτών με την ουσιαστική αντιμετώπιση της εκδοχής του «πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού» που κυρίως αναπτύχθηκε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προτεραιότητες είναι η διασφάλιση της περίφημης «ψήφου κατά συνείδηση» των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας με στόχο να σταματήσουν οι βουλευτές να λειτουργούν ως «βραχίονας» του Μεγάρου Μαξίμου – όπως έγινε με τα περίφημα «κοινοβουλευτικά ρετάλια» και την επιστολή των 6 βουλευτών που δήλωναν εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν κάθε νομοσχέδιο. Παράλληλα, τόσο η ΝΔ όσο και ο υποψήφιος για την θέση του Προέδρου του κοινοβουλίου εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου της μειοψηφίας.
Σεβασμός στον ρόλο της μειοψηφίας
Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέστη τα προηγούμενα χρόνια τις επιπτώσεις της σχεδόν απολυταρχικής συμπεριφοράς της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ και των αποφάσεων της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου που ως πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας απέκρουε κάθε ενδεχόμενο διερεύνησης ενοχλητικών υποθέσεων και εμφανίζεται πρόθυμη να διορθώσει την κατάσταση. Για αυτό θα προχωρήσει την συνταγματική αλλαγή ώστε σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο να μπορούν να συσταθούν εως δύο εξεταστικές επιτροπές με την σύμφωνη γνώμη των 2/5 της Βουλής. Να σημειωθεί ότι αν ίσχυε ο συγκεκριμένος κανόνας θα είχε ήδη εξεταστεί το προβληματικό πρώτο εξάμηνο του 2015 και οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν στην υπογραφή του 3ου μνημονίου, την επιβολή capital controls και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Μια ακόμα παρενέργεια που αφήνει ως παρακαταθήκη η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμεί να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του κοινοβουλίου είναι η τρόπος νομοθέτησης. Ο στόχος μοιάζει αρκετά φιλόδοξος καθώς όλες οι κυβερνήσεις στην αρχή του βίου τους υπόσχονται σεβασμό στους κανόνες καλής νομοθέτησης. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η νέα πλειοψηφία δεν υπόσχεται περιορισμό των «βομβαρδισμών» από τροπολογίες αλλά «βομβαρδισμού» από τροπολογίες αλλά «παύση πυρός» από νομοθετήματα που δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις.
Το χρονοδιάγραμμα
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα η νέα Βουλή θα συγκληθεί στις 17 Ιουλίου προκειμένου να ορκιστούν οι βουλευτές. Την ίδια ημέρα ή την επόμενη θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου προεδρείου. Η ΝΔ έχει ήδη προτείνει τον Κώστα Τασούλα για την θέση του Προέδρου της Βουλής και αναμένεται να προτείνει ακόμα 3 βουλευτές για τις θέσεις των αντιπροέδρων. Πιθανότατα θα προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Για τις θέσεις των αντιπροέδρων αναμένεται να προταθούν οι Γιώργος Βαρεμμένος ή Θοδωρής Δριτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ και ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ.
Who is Who
Ο κ. Κώστας Τασούλας είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά. Είναι δικηγόρος Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργασθεί κατά την περίοδο 1988-89 σε Δικηγορική εταιρία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.
Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ.από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και γεωργίας (1989-1990).
Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς. Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007,του 2009 και του 2012 (Μάϊος και Ιούνιος). Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, Αναπλ. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε, από τον κ.Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στις εκλογές τις 7ης Ιουλίου επανεξελέγη πρώτος στην περιφέρεια Ιωαννίνων.