«Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία», τόνισε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων επί ελληνικού εδάφους σε οικόσιτη μονάδα στην περιοχή της Νιγρίτας Σερρών.
Ήδη τα ζώα της μονάδας, συνολικά 31, έχουν θανατωθεί προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση της νόσου, η οποία μεταδίδεται από ζώο σε ζώο, όμως ο τρόπος μόλυνσης της μονάδας δεν έχει ακόμα βρεθεί. Στο σημείο έχει μεταβεί κλιμάκιο των κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου, καθώς και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή και ο γενικός γραμματέας αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος.
Ερευνα για το πώς η αφρικανική πανώλη πέρασε τα σύνορα και εμφανίστηκε στην Ελλάδα διεξάγεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εξετάζονται πολλά σενάρια για το πώς ο ιός της αφρικανικής πανώλης «έφθασε» στη συγκεκριμένη μονάδα. Μια πιθανή εκδοχή είναι η μόλυνση να προήλθε από μολυσμένη τροφή ή από αποφάγια που έφαγαν τα ζώα.
Είναι, επίσης, πιθανό ο ίδιος ο κτηνοτρόφος να μετέφερε στη μονάδα τον ιό αν είχε πάει για κυνήγι αγριογούρουνου ή είχε αγοράσει ζώα από τη γειτονική Βουλγαρία, όπου υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της νόσου. Συνολικά στη γειτονική χώρα έχουν θανατωθεί 120.000 χοιρινά σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωσή της. Τα κρούσματα σε γειτονικές χώρες είναι και ο βασικός λόγος που οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα ανέμεναν την εμφάνιση κρούσματος από μέρα σε μέρα.
Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενεργοποίησαν το σχετικό πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει χωρική οριοθέτηση γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε το κρούσμα σε δύο ζώνες ακτίνας τριών και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα, μέσα στις οποίες λαμβάνεται ήδη μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ζωονόσου. Ο νομός Σερρών έτσι και αλλιώς βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα πιθανό δεύτερο κρούσμα.
Η νόσος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει πολύ υψηλή θνητότητα στα ζώα που νοσούν, δηλαδή χοίρους και αγριόχοιρους. Ειδικές οδηγίες έχουν εκδοθεί που αφορούν τους κυνηγούς, καθώς οι αγριόχοιροι θεωρούνται ο κύριος τρόπος να περάσει η νόσος τα σύνορα παρά τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται. Πάνω από 4.500 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε όλη την Ευρώπη σε αγριόχοιρους στην Πολωνία, στη Βουλγαρία, στο Βέλγιο, στη Ρουμανία, στη Λετονία αλλά και σε άλλες χώρες.
Λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της νόσου που πλήττει την παραγωγή χοιρινού σε όλο τον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, ενώ παράλληλα εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την εύρεση εμβολίου που προς το παρόν δεν υπάρχει.