Το δεύτερο κύμα της επιδημίας εξακολουθεί να προβληματίζει σε παγκόσμια κλίμακα και να δημιουργεί προβληματα στην κανονικότητα που έχουμε συνηθίσει, σημειώνει ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Όπως τόνισε, “η ένταση του δεύτερου κύματος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και στη χώρα μας με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να υπερβαίνει τα τρακόσια τις περισσότερες μέρες”.
“Ο αριθμός των συμπολιτών μας που χρειάζεται η μηχανική υποστήριξη, δηλαδή αυτοί που ονομάζουμε διασωληνωμένοι, ενώ υπήρξε μια παροδική μικρή κάμψη επανήλθε χθες σε αριθμό πάνω από 70 και σήμερα είναι πάνω από 79. Συγχρόνως βλέπουμε τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο αριθμό ατόμων που καταλήγουν να παραμένει σε 5 ανά ημέρα”, αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής.
Η περιοχή της Αττικής εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο όσον αφορά στις νέες διαγνώσεις και εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας με ιδιαίτερα μεγάλο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα εδώ και λίγες μέρες πραγματοποιούνται στοχευμένα rapid test κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των τεστ στην πλατεία Κυψέλης και στην πλατεία Κουμουνδούρου.
Συγκεκριμένα, από τα σημερινά 574 τεστ που πραγματοποιήθηκαν στην Κουμουνδούρου διαγνώστηκαν 23 θετικά εκ των οποίων τα 6 ήταν από δείγμα Ελλήνων και τα 17 από αλλοδαπούς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το προφίλ αξιοπιστίας σε όσα τεστ από αυτά θεωρούνται αξιόπιστα είναι ότι έχουν μεγάλη ειδικότητα, για παράδειγμα τα θετικά αποτελέσματα τους έχουν όλα επιβεβαιωθεί σε ελληνικά εργαστήρια. Σχετικά με την ευαισθησία τους, όταν συγκρίνονται με τα μοριακά φαίνεται ότι υστερούν περίπου 5-8%.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και συγκεκριμένα γι΄αυτό της Pfizer. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα rapid test που πραγματοποιούνται για τη διάγνωση του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο εμβόλιο της Pfizer, όπως ανακοινώθηκε από την ίδια την εταιρεία είναι πιθανό να έχει δεδομένα αποτελεσματικότητας ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο. Το εμβόλιο έχει ξεκινήσει μελέτες φάσης 3 στις οποίες θα συμμετέχουν περίπου 30 χιλιάδες άνθρωποι. Πρόκειται για εμβόλιο τύπου mRna, όπως και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο και θα παρέχεται σε 2 δόσεις.
Ο κ. Μαγιορκίνης πρόσθεσε ότι αν η εταιρεία καταφέρει να ολοκληρώσει τη μελέτη εντός Οκτωβρίου, υπολογίζεται ότι θα έχει διαθεσιμότητα ακόμα και μέσα στο 2020, με πολλά εκατ. δόσεις ενώ μέσα στο 2021 υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσουν και το 1 δις. δόσεις.