Σάββατο 18.01.2025
More

    Μαγιορκίνης: Λιγότερα από 100.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

    Στις ηλικίες μεταξύ 40-65 εντοπίζονται πλέον τα περισσότερα κρούσματα

    Στις ηλικίες μεταξύ 40-65 εντοπίζονται πλέον τα περισσότερα κρούσματα γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην εμφάνιση βαρέων περιστατικών που θα πιέσουν το ΕΣΥ.

    Με δεδομένο πως τα επιδημιολογικά μοντέλα αναφέρουν ότι για κάθε 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού αναλογούν 2-3 επιπλέον αδιάγνωστα κρούσματα, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν το πολύ 100.000 ενεργά κρούσματα, με τον αριθμό να είναι περίπου ίδιος σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ανέφερε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για το κορωνοϊό. Τόνισε ακόμη ότι πλέον τα πιο πολλά κρούσματα εντοπίζονται σε ηλικίες άνω των 40 ετών.

    Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η Αττική σημείωσε την ηπιότερη επιδημιολογική επιβάρυνση την προηγούμενη εβδομάδα στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών, σημειώνοντας σημαντική συρρίκνωση στην επιδημιολογική εικόνα και στο δείκτη Rt, ενώ αντίθετα η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει πενταπλάσια επιβάρυνση. Μάλιστα τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρέκκλισης στην Θεσσαλονίκη. Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι η περιφέρεια αυτή δείχνει ταχύτερη βελτίωση πιθανότατα λόγω του ότι είναι μικρότερο το αστικό κέντρο και ότι τα αυστηρά μέτρα λήφθηκαν νωρίτερα.

    Πάντως και για την την Αττική, ο επίκουρος καθηγητής επεσήμανε ότι η κάπως ηπιότερη πορεία της επιδημίας, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και ότι δεν θα υπάρχει περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Μάλιστα είπε ότι τις επόμενες 7 με 10 ημέρες αναμένεται να επιβαρυνθούν οι δείκτες για τους ασθενείς που νοσηλεύονται και που χρειάζονται διασωλήνωση. Έδωσε δε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για τις δύο πόλεις σημειώνοντας ότι αν είχε την ίδια επιβάρυνση με τη Θεσσαλονίκη η Αττική, η τελευταία θα εμφάνιζε πάνω από 2200 διαγνώσεις την ημέρα.

    Όσον αφορά στα ηλικιακά χαρακτηριστικά πλέον έχουν αναστραφεί πλέον οι ρόλοι που βλέπαμε το προηγούμενο δίμηνο. Η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσίασε πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ομάδα των 19-39. Αυτό οφείλεται στη σχετική συρρίκνωση της δεύτερης ομάδας και την αύξηση της πρώτης. Η δε μείωση στους νεότερους συμπίπτει και με τη λήψη μέτρων για το κλείσιμο διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown.

    Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμη ότι η ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω των 18 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στα πλαίσια της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    “Συμπεραίνουμε ότι εντός του δευτέρου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ηλικιακής ομάδας 19 με 39, με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω οι οποίες δυστυχώς έχουνε και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά. Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μία επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα σε συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Για την δραστική μείωση της της μετάδοσης σε αυτές τις ομάδες είναι απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές σε ένα εξαιρετικά μικρό κοινωνικό κύκλο για τις επόμενες εβδομάδες, αυτό που λέμε κοινωνική φούσκα”, είπε.

    Επίσης ο επίκουρος καθηγητής θεώρησε ιδιαίτερα αισιόδοξα τα μηνύματα από τα αποτελέσματα των μελετών και ειδικά στάθηκε στα θετικά νέα της Moderna που ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα άνω του 90% και αυτή. Έχουμε δηλαδή δύο ανεξάρτητες κλινικές δοκιμές που δείχνουν υψηλότατα επίπεδα αποτελεσματικότητας, γεγονός το οποίο δείχνει ότι εμβολιασμός θα φέρει ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας, πιθανότατα και υψηλότερα του εμβολιασμού της γρίπης.

    Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη ότι ίσως από την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να χαμογελάμε καθώς αναμένεται να δούμε βελτιωμένα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ. Βέβαια τόνισε ότι διανύουμε μια δεύτερη ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα.

    Όπως είπε παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν επίσης η Δράμα και η Πέλλα. Δυστυχώς το 2ο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα, σημείωσε η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση”.

    Επίσης τόνισε ότι τα παιδιά δεν θεωρούνται υπερμεταδότες του ιού και ότι το σχολικό περιβάλλον δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα.

    Η κα. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι τα σχολεία παρέμεναν ανοιχτά τόσο καιρό γιατί τα παιδιά μεταδίδουν στο περιβάλλον πολύ λιγότερο από ότι οι έφηβοι και οι ενήλικες. Επίσης, η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι χαμηλή ιδιαίτερα όταν το πρώτο κρούσμα μέσα στο σπίτι είναι παιδί κάτω των 9 ετών

    Στη συνέχεια παρέθεσε τα δεδομένα μίας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA που έλαβε δεδομένα από περισσότερα από 300 χιλιάδες άτομα. Η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά κάτω των 14 ετών μεταδίδουν πολύ λιγότερο στις στενές επαφές τους σε σχέση με τους εφήβους και τους ενήλικες.

    Τα ίδια έδειξε και μία άλλη μελέτη από την Αυστραλία, όπου έγινε μία πολύ σχολαστική ιχνηλάτηση μέσα στις σχολικές μονάδες και φάνηκε ότι η πιθανότητα να μεταδώσει ένα παιδί τη λοίμωξη σε ένα συμμαθητή του ή σε κάποιον ενήλικα του σχολικού περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά χαμηλή: 1/4000. Αυτό συμπλήρωσε ότι είναι πιθανό να οφείλεται στο ότι τα παιδιά παραμένουν συνήθως ασυμπτωματικά.

    Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και σε μία τρίτη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science, η οποία έδειξε ότι κάποια άνθρωποι με προηγούμενη λοίμωξη από προηγούμενους κορωνοϊούς έχουν αντισώματα απέναντι στον ιό SARS-CoV-2. Συμπλήρωσε ότι η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα παιδιά είχαν πολύ περισσότερα τέτοια αντισώματα σε σχέση με τους ενήλικες. Επομένως, αυτή η μελέτη εξηγεί γιατί τα παιδιά νοσούν ηπιότερα ή εμφανίζονται πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη με νέο κορωνοϊό.

    Στοιχεία από την Ελλάδα μέχρι και σήμερα έδειξα ότι ακόμα και όταν έχουμε 2 κρούσματα στο σχολείο δε φαίνεται το ένα παιδί να κόλλησε το άλλο μέσα στο σχολείο. Αντιθέτως φαίνεται ότι απλά τα κρούσματα αυτά αντικατοπτρίζουν το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ