Τρίτη 05.11.2024
More

    Με κλήρωση η ένταξη στο νέο επίδομα ανεργίας

    Από 12 – 18 μήνες θα είναι η διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του νέου επιδόματος ανεργίας, που θα εφαρμόσει, εκτός απροόπτου από τις αρχές του νέου έτους η ΔΥΠΑ.

    Η επιλογή των ανέργων που θα συμμετέχουν στη διαδικασία θα είναι τυχαία και θα προκύψει ηλεκτρονικά, από σχετικό αλγόριθμο που θα έχουν στη διάθεσή τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, που θα «τρέξουν» την όλη προσπάθεια.

    Το δείγμα των συμμετεχόντων θα είναι πανελλαδικό και θα εμπεριέχει και τα δύο φύλα. Θα υπάρχει εκπροσώπηση από διάφορες περιοχές της χώρας, τόσο από την Αθήνα όσο και από την Περιφέρεια. Επίσης, ακόμα και στην πρωτεύουσα,  θα γίνουν επιλογές από διάφορα προάστια, έτσι ώστε να βελτιωθεί η αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος, όσων ανέργων θα συμμετέχουν στο νέο μοντέλο.

    Αυτές οι βασικές κατευθύνσεις έχουν ήδη δοθεί από το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια το νέο επίδομα ανεργίας να εφαρμοστεί όσο γίνεται πιο αποδοτικά. Άλλωστε ο στόχος είναι οι αλλαγές που τελικά θα προκύψουν, να έχουν εφαρμοστεί σε τέτοιο εύρος και σε τόσο χρόνο, ώστε να έχουν εμπεδωθεί από ένα μέρος του κοινωνικού συνόλου.

    Οι τρεις άξονες της μεταρρύθμισης

    Έτσι και αλλιώς, οι κεντρικοί άξονες της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης έχουν τεθεί και είναι οι ακόλουθοι:

    Δικαιοσύνη: Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνεται υπόψη η ασφαλιστική ιστορία του ανέργου. Έτσι, ένα μέρος του επιδόματος θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές. Ουσιαστικά θα υπάρχει ένα κεντρικό επίδομα ανεργίας (σήμερα 509 ευρώ), στο οποίο θα προστίθεται ένα ποσό (πχ 100 – 200 ευρώ) ανάλογα με το χρόνο εργασίας που έχει πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν ο σημερινός άνεργος, αλλά και σε σχέση με τις αποδοχές που λάμβανε τότε.

    Προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου, με το επίδομα να είναι μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες, ώστε να τον στηρίξει στην αρχή της δύσκολης αυτής περιόδου. Έτσι, το μοντέλο που αναμένεται να ανακοινωθεί προς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, θα περιλαμβάνει αμετάβλητη τη διάρκεια του επιδόματος ανεργίας, που σήμερα στο μέγιστο βαθμό χορηγείται για 12 μήνες. Όμως, η παροχή θα είναι αυξημένη κατά το α’ τρίμηνο χορήγησής της, κάτι που σημαίνει ότι από τα σημερινά 509 ευρώ, μπορεί να ανέλθει στα επίπεδα των 700 ή ακόμα και των 750 ευρώ. Εν συνεχεία το επίδομα ανεργίας θα υποχωρεί κατά το β’ τρίμηνο. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και στα υπόλοιπα δύο τρίμηνα, έτσι ώστε το τελικό, ετήσιο ποσό που θα λαμβάνει ο δικαιούχος, να είναι  ίδιο με τα τωρινά δεδομένα.

    Παρακίνηση για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω της εμπροσθοβαρούς καταβολής του επιδόματος.  Αυτό σημαίνει ότι, σε συνεργασία με τους εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ, ο άνεργος θα στηρίζεται  για να βρει δουλειά κατά τα πρώτο χρονικό διάστημα της ανεργίας του (πχ το α’ ή το β’ τρίμηνο), όταν και το επίδομα θα είναι υψηλότερο. Ο άνεργος θα γνωρίζει ότι την τελευταία χρονική περίοδο χορήγησης του επιδόματος (το γ’ και το δ’ τρίμηνο) αυτό θα βαίνει μειούμενο. Έτσι, εκτιμάται ότι μια τέτοια μέθοδος θα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς τον άνεργο, για να ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο και να βρει τον επόμενο επαγγελματικό σταθμό της καριέρας του.

    Βέβαια, υπάρχει και ο κίνδυνος να λειτουργήσει η διαδικασία από την ανάποδη πλευρά και να βρεθούν επιχειρήσεις, οι οποίες θα πιέζουν τον άνεργο να αποδεχτεί να δουλέψει εκεί, με χαμηλότερες αποδοχές από αυτές που θα αναλογούσαν στην προϋπηρεσία και στο επίπεδο μόρφωσής του.

    Για τον λόγο αυτό, υπουργείο Εργασίας  και ΔΥΠΑ, ετοιμάζουν ασφαλιστικές δικλείδες που θα ορίζουν τα κατώτατα όρια πρόσληψης,  ώστε να αποφευχθούν τέτοιες αντίρροπες πρακτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντίστροφο αποτέλεσμα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ