Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, σε αυτή τη φάση έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για την περίοδο μετά τον κορωνοϊό, για τις επιπτώσεις που θα έχει η μετάδοση της νόσου, στην οικονομία κυρίως.
Κι αυτό αφορά την τοπική οικονομία, όπως και την εθνική και τη διεθνή, που σε μεγάλο βαθμό πια αλληλοπλέκονται.
Πάνω σε αυτή τη βάση λαμβάνονται ήδη μέτρα για να μειωθούν οι επιπτώσεις σε διάφορους τομείς.
Στην εργασία
Σειρά παρεμβάσεων προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ειδικότερα:
– Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά τον χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το υπουργείο, με τον τρόπο αυτόν «διευκολύνουμε εργαζόμενους και εργοδότες να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας (για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας), υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν την ενδεχόμενη απουσία εργαζομένων (λόγω προληπτικών μέτρων ή για λόγους φροντίδας παιδιών σε περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων) κλπ».
Σε κάθε περίπτωση, δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης κλπ. – Για όσο χρόνο εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συγκεντρωτικά κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.
– Με σκοπό την πρόληψη κι αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο πλαίσιο της ούτως ή άλλως θεσμοθετημένης υποχρέωσης των εργοδοτών να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στον βαθμό που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (πχ με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών κλπ). Και σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών.
– Αναστέλλεται για 3 μήνες, έως την 30ή Ιουνίου 2020, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.
Στην οικονομία
Στην οικονομία τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, και ειδικότερα τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Επενδύσεων και Ανάπτυξης αφορούν σε πρώτη φάση τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου με δυνατότητα επέκτασής τους και σε άλλους νομούς της χώρας όπου θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα από το κράτος. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει και νέα δέσμη μέτρων, που θα αφορά επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος έχει πληγεί σημαντικά από τον κορωνοϊό, παρότι δεν έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα υλοποιηθούν πριν από το τέλος Μαρτίου, όπως συνέβη και με τις σημερινές αποφάσεις. Η πρώτη δέσμη των μέτρων θα αποτυπωθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που θα κλείνουν, λόγω κορωνοϊού, με εντολή της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν προβλέπεται αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για τέσσερις μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
Αποφασίστηκε επίσης αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για τέσσερις μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
Αντίστοιχα μέτρα προβλέπονται και για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις τους.
Επίσης δημιουργείται μηχανισμός παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να δίνεται η δυνατότητας έγκαιρης και στοχευμένης παρέμβασης στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY