Σάββατο 18.01.2025
More

    ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ-Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του μεγάλου Έλληνα συνθέτη

    Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου

    Περνώντας πια στη σφαίρα της αθανασίας μέσα από το σημαντικό του έργο, τις ιδέες και τη στάση ζωής του, που θα τον κρατούν πάντα ζωντανό στην καρδιά και τη μνήμη μας, ο Μίκης Θεοδωράκης, o κορυφαίος μας συνθέτης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, στο σπίτι του, στη συμβολή των οδών Επιφανούς και Γαριβάλδη, κάτω από την Ακρόπολη.
    Πάντρεψε το λαϊκό τραγούδι με την ποίηση, έκανε την ελληνική μουσική μόδα στο εξωτερικό και με τους αγώνες του αποτέλεσε το πρότυπο του ενεργού πολιτικοποιημένου καλλιτέχνη, ενώ άφησε παρακαταθήκη ένα σημαντικό μουσικό έργο, που αντανακλά τις αγωνίες, τις χαρές και τις απογοητεύσεις του ελληνισμού.

    Σε ένδειξη τιμής η Πολιτεία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στην Ακρόπολη και σε όλα τα δημόσια κτήρια.
    Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 3 το μεσημέρι τον ίδιο ναό.

    Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.
    Λίγο αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη, η Βουλή τίμησε τη μνήμη του, τηρώντας ενός λεπτού σιγή, ενώ στη συνέχεια σύσσωμος ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος, αλλά και κοινωνικές και πολιτιστικές οργανώσεις εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

    Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Ανακοίνωση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, εξέδωσε και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
    «Με τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη ολοκληρώνεται συμβολικά ένας μεγάλος κύκλος της ιστορίας της νεοελληνικής μουσικής, με πολύ σημαντικά ορόσημα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος συγκρότησε συνειδητά την καλλιτεχνική του πορεία, σε αρμονία με τις ιδέες του, με τρόπο πολυσχιδή: Το «έντεχνο λαϊκό» τραγούδι εγκαινιάστηκε το 1960με τον περίφημο «Επιτάφιο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, και σύντομα κυριάρχησε συμπαρασύροντας μια πλειάδα νέων συνθετών. Κατέστη δε δημοφιλές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, κατακλύζοντας την δισκογραφία, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, ακόμα και τις αίθουσες συναυλιών.

    Το «πολιτικό» τραγούδι ανέτειλε την ίδια εποχή και κυριάρχησε κατά τα μεταπολιτευτικά χρόνια, για να αποδυναμωθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80.Ο Θεοδωράκης ταυτίστηκε διεθνώς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον με την μουσική έκφραση των ιδεωδών του σοσιαλιστικού ανθρωπισμού, ως ηχώ της έντονης πολιτικής του δράσης στον χώρο της Αριστεράς. Ένας τρίτος πόλος στην δημιουργία του Θεοδωράκη υπήρξε η «κλασική» μουσική, από την οποία ξεκίνησε και στην οποία επέστρεφε τακτικά, εμπλουτίζοντας την τεράστια εργογραφία του με συμφωνίες, κονσέρτα, μουσική δωματίου και όπερες.
    Η τέχνη του Μίκη Θεοδωράκη έχει στιγματίσει τον νεοελληνικό πολιτισμό, όσο την έχουν στιγματίσει και οι ιδέες του. Είτε εκτοπισμένος και εξόριστος στα πέτρινα χρόνια των διωγμών, είτε αναγνωρισμένος και θεσμικά καταξιωμένος ως βουλευτής και Υπουργός, με τον βίο και την πολιτεία του κατέστη μορφή αναφοράς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χαιρετίζει και τιμά την μορφή αυτή», αναφέρεται.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ