Η επιτροπή για τον κορωνοϊό εξετάζει τα επιδημιολογικά στοιχεία και αναμένεται να αποφανθεί για το ενδεχόμενο άρσης του lockdown
Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν να υποχωρούν για πρώτη φορά καθώς συμπληρώνονται 3 εβδομάδες από την εφαρμογή του lockdown για τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Τίποτε ωστόσο δεν έχει κριθεί ακόμη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα υποχώρησαν στα 1.044, ενώ ελαφρά μείωση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, που σήμερα ανέρχονται σε 600 έναντι 603 την Κυριακή 29/11/2020. Είναι προφανές ότι οι 600 διασωληνωμένοι συνιστούν μεγάλη πίεση για το ΕΣΥ. Επιπλέον οι 85 νεκροί σε ένα 24ωρο, είναι ένας «βαρύς φόρος αίματος» στον φονικό ιό, ως εκ τούτου δεν γίνεται να μιλάμε για άρση του lockdown με τόσα θύματα και διασωληνωμένους.
Το ερώτημα φυσικά παραμένει, τι θα γίνει αν και όταν αρθεί το lockdown: Θα επιστρέψουμε σε εφιαλτικά νούμερα;
Μια νέα κανονικότητα ακόμη και μετά την άρση του lockdown
Η επιτροπή για τον κορωνοϊό εξετάζει τα επιδημιολογικά στοιχεία και αναμένεται να αποφανθεί για το ενδεχόμενο άρσης του lockdown ή για να ακριβολογούμε, για την χαλάρωση των μέτρων.
«Η επιτροπή θα εισηγηθεί προτάσεις για τυχόν άρση κάποιων μέτρων του lockdown» είπε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, βασικές παράμετροι για την όποια απόφαση είναι η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και η πίεση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας.
Το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά το υπουργικό συμβούλιο πως η άρση του lockdown, (το οποίο επισήμως έχει παραταθεί ως τις 7 Δεκεμβρίου), θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι με βάση ημερομηνίες.
Γι’ αυτό και οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ημέρες που έρχονται, καθώς θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της παιδιάτρου – λοιμωξιολόγου Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία σημείωσε μεν πως «ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες από τις περιοχές της χώρας μας», ωστόσο τόνισε πως είναι πλέον εμφανές ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους. Όπως είπε, αυτό είναι εμφανές από την κίνηση στους δρόμους. Η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε ακόμη ότι έχουμε αρκετές εβδομάδες ακόμη μπροστά μας.
Σημείωσε δε πως θα ήταν ιδεατό, αν η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδευόταν από μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας. «Η παρεΐστικη ζωή που όλοι από εμάς έχουμε συνηθίσει είναι εκτός πραγματικότητας» τόνισε η λοιμωξιολόγος. «Στόχος μας είναι να παραμείνουμε υγιείς σε μια άλλη κανονικότητα» σχολίασε.
«Είναι ώρα ευθύνης για όλους» αναφέρει ο Χαρδαλιάς
«Η ουσία είναι μία. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Είναι ώρα μάχης για όλους και εμείς όλοι στην Πολιτική Προστασία το ξέρουμε και όλοι μαζί, μαζί με τον ΕΟΔΥ, μαζί με το υγειονομικό προσωπικό, μαζί με το υπουργείο Υγείας, όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής συνεχίζουμε» σημείωσε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή» σημείωσε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού
Ο καθηγητής τόνισε πως η Αττική έδειξε μείωση στον αριθμό των διαγνώσεων κατά 30%, ενώ για την Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 20%. Σήμερα, η πρωτεύουσα κατέγραψε 255 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στα 213.
«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις.
Είναι χαρακτηριστικό, πως ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σήμερα σε όσα καταγράφονταν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν και οι αρχές αποφάσισαν την εφαρμογή lockdown. «Να τηρήσετε τα μέτρα, να φοράτε τις μάσκες και να αποφεύγετε τις συναντήσεις με άτομα που δεν είστε κάθε μέρα μαζί τους» σημείωσε κλείνοντας.
Σήμερα, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, τόσο ο Νίκος Χαρδαλιάς, όσο όμως και η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκαν στις ονομαστικές εορτές που ακολουθούν (Αγία Βαρβάρα, Αγία Άννα, Άγιος Νικόλαος) καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν τις επαφές και τον συγχρωτισμό προκειμένου να μην επιτρέψουν την διάδοση του κορωνοϊού.